Cursus “Biologische Gewasbescherming”

Cursus geldig voor het behalen van de fytolicentie P2

Landwijzer organiseert in samenwerking met BioForum en de praktijkcentra een cursus “Biologische gewasbescherming”. Een boeiende opleiding, die grondig ingaat op alle aspecten van de biologische gewasbescherming, met inbegrip van preventie en functionele agro-biodiversiteit. Deze cursus beantwoordt aan alle wettelijke vereisten van de P2-opleiding, en bereidt de deelnemers voor op het behalen van de licentie.

Sinds november 2015 moeten alle gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen over een fytolicentie beschikken. Voor courant gebruik binnen het land- en tuinbouwbedrijf zal dat in de meeste gevallen een fytolicentie P2 zijn. Ook biologische boeren en tuinders hebben een fytolicentie nodig voor gebruik van in bio erkende en toegelaten gewasbeschermingsmiddelen.

Nieuwe bioboeren, en gevestigde bioboeren die nog niet over een fytolicentie beschikken, dienen een opleiding te volgen en hun kennis inzake gewasbescherming te laten toetsen. De biologische sector is het best gediend met een eigen opleiding, die opgebouwd wordt vanuit de eigen, brede visie van bio op “gewasbescherming”. De wetgeving biedt hiervoor de nodige ruimte.

Landwijzer organiseert in samenwerking met BioForum en de praktijkcentra een cursus “Biologische gewasbescherming” die aan alle wettelijke vereisten van de P2-opleiding beantwoordt, en de kandidaten voorbereidt op het behalen van de licentie.

Maar het wordt vooral een boeiende opleiding, die grondig ingaat op alle aspecten van de biologische gewasbescherming, met inbegrip van preventie en functionele agro-biodiversiteit. We zijn ervan overtuigd dat we hiermee een antwoord kunnen bieden op de vele actuele vragen rond dit thema, die veel breder gaan dan enkel het behalen van de “spuitlicentie”.

Een greep uit de thema’s :

  • Basisprincipes IPM (Integrated Pest Management)
  • Ziekten en plagen in akkerbouw, groenten- en (klein)fruitteelt
  • Beheersing en preventie via waardplant, teeltomgeving, teeltpraktijk, fysische methodes, …
  • Biologische bestrijding
  • Studie van de gewasbeschermingsmiddelen (wettelijke aspecten, werking, opslag, registratie)
  • Geïntegreerde aanpak van ziekten en plagen
  • Onkruiden herkennen
  • Diverse methodes voor onkruidbeheersing
  • Geïntegreerde aanpak van de onkruidbeheersing (rotatie, teeltsysteem, …)

Data en locatie Gent 2017-2018
Donderdagnamiddag en -avond (telkens van 14 tot 21 u) op 7/12 - 21/12 - 11/1 - 18/1 - 25/1 - 1/2 - 8/2 - 15/2 - 22/2

De lessen gaan door in de Landwijzer-lokalen: De Landpoort, Kasteellaan 435, 9000 Gent. Dit is vlakbij het Dampoortstation, en er is een ruime (betaal)parking tegenover onze lokalen. We voorzien ook een praktijk-lesdag op Inagro, deze wordt tijdig aangekondigd tijdens de cursus.

Data en locatie Antwerpen 2017-2018
Vrijdagen (telkens van 10 tot 17 u) op 22/12 - 12/1 - 19/1 - 26/1 - 2/2 - 9/2 - 16/2 - 23/2 - 02/03

De lessen gaan door in het Scoutshuis: Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen.
We voorzien ook een praktijk-lesdag op Inagro, deze wordt tijdig aangekondigd tijdens de cursus.

Deelnemersbijdrage: 200 € (BioForum-leden 150 €)

Vragen?
Contacteer Koen Dhoore GSM 0494 99 21 85 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je deze cursus graag volgen? Schrijf je dan in via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , met duidelijke vermelding van je naam, contactgegevens en cursus Gent of Antwerpen