Aanmeldings- & inschrijvingsprocedure

Geïnteresseerd in deze opleiding? Hieronder vind je alle nodige info om je verder te kunnen informeren en aanmelden.

Aanmelden en inschrijven gebeurt d.m.v. volgende stappen:

  1. Infoavond: Tussen december en begin juni
  2. Aanmelding: Vóór 15 juni
  3. Voorstage: Vóór 15 juli
  4. Evaluatie kandidatuur
  5. Definitieve Inschrijving Vóór 15 augustus

Start opleiding 2e week september

  • Enkel na het volgen van een infoavond (tussen december en juni) kan je aanmelden; 
  • Begin met je goed te informeren, en vraag eerst de infobrochure aan via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
  • Heb je een specifieke vraag ivm deze opleiding waarop je graag antwoord hebt voordat je een introductie-avond bijwoont? Stel je vraag aan de opleidingscoördinator.

1. Infoavond

Dit leertraject wordt vaak gevolgd door mensen die niet uit een landbouwmidden komen. De stap naar de landbouw valt niet te onderschatten voor wie er niet in opgegroeid is. Het is belangrijk om je eerst goed te informeren: Deelname aan een info-avond is een voorwaarde voor verdere aanmelding!

Werken in en rond de biolandbouw is een mooi en zinvol beroep, maar het vraagt ook veel realiteitszin, doorzetting, werklust, zakelijk en praktisch inzicht,… We hechten er belang aan dat je als kandidaat-cursist vooraf goed geïnformeerd bent over inhoud en verloop van deze opleiding. Daarom nodigen we alle kandidaten uit op een infoavond waar het leertraject concreet wordt voorgesteld.

Voor deelname aan een infoavond: bekijk de data in de agenda, en schrijf je in voor de gewenste infoavond. 

Wie zich opgeeft voor het bijwonen van een infoavond ontvangt vooraf de infobrochure; zo kan je op de infoavond gericht vragen stellen.

Ook vóórdat je je opgeeft voor een infoavond kan je eerst de folder en de infobrochure aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2. Aanmelding

Aanmelden kan t.e.m. 15 juni. Latere aanmeldingen komen mogelijk op een wachtlijst terecht.

Na de info-avond ontvang je digitaal een aanmeldingsformulier en enkele invulformulieren waarin we meer informatie vragen. Door deze documenten ingevuld terug te sturen, meld je je aan voor een eventuele inschrijving in het leertraject. Aanmelden houdt in dat we mét jou wederzijds onderzoeken of deze opleiding geschikt is voor jou. Hiervoor nemen we telefonisch contact met je op.

3. Voorstage

Voorstage doen, kan t.e.m. 15 juli.

We verwachten dat je in de maanden voorafgaand aan de start van de opleiding, een voorstage doet van 10 tot 20 dagen. Dit is kosteloos en wordt gedekt door een stageovereenkomst en stageverzekering.

Wij geven advies ivm passende voorstageplaatsen, afhankelijk van je wensen en situatie. Ook andere vormen van praktijkervaring (o.a. seizoensarbeid in de landbouw) kunnen dienst doen als voorstage. Wie al ruime ervaring heeft opgedaan in de (bio-)landbouw kan hiervan worden vrijgesteld.

4. Evaluatie kandidatuur

Na afronding van je voorstage nemen we contact op met jou en met je stageboer. Aan de hand van de stage-ervaring en het aanmeldingsgesprek evalueren we je kandidatuur. We onderzoeken in samenspraak of jij als kandidaat over de mogelijkheden én competenties beschikt die nodig zijn om het leertraject tot een goed einde te brengen en daadwerkelijk in het beroep te stappen. Aangezien het leertraject een intensief engagement vraagt is dit zowel voor jou als kandidaat, als voor Landwijzer belangrijk.

Sommige kandidaten stellen vast dat ze graag deze opleiding willen volgen, maar dat de intensiteit ervan op dat moment moeilijk in hun leven in te passen is. Je kan je in dat geval later altijd opnieuw aanmelden.

5. Inschrijving

Als je de aanmeldingsprocedure met positief gevolg doorlopen hebt, geven we je groen licht om in te schrijven. Hiervoor ontvang je een inschrijvingsformulier en de spelregels van de opleiding.

Je schrijft in voor één van beide leslocaties: Gent of Antwerpen.

Door het inschrijvingsformulier ingevuld terug te bezorgen én het inschrijvingsgeld voor het 1e jaar over te schrijven (=1500 euro), maak je je inschrijving definitief.

Dit doe je binnen de 20 dagen na ontvangst van het inschrijvingsformulier. Zo zijn wij zeker van je deelname. Ben je na deze 20 dagen niet ingeschreven dan kom je mogelijk terecht op de wachtlijst.

Reknr Landwijzer: 523-0801320-78
IBAN = BE69 5230 8013 2078
BIC = TRIOBEBB

In het cursusgeld zijn alle opleidingskosten inbegrepen: lesgeld, lesteksten, verzekering, begeleiding, overnachtingen bij excursies. Verplaatsingen voor excursies worden d.m.v. carpooling geregeld en zijn NIET inbegrepen in het cursusgeld. Ook maaltijden zijn NIET inbegrepen.

Cursusgeld: 

1ste jaar: € 1500 / 2de jaar: € 1000 / 3de jaar: €650

De opleiding gaat van start bij inschrijving van minimum 15 en maximum 20 deelnemers per groep. Er is ruimte voor 2 groepen.

6. Financiering

Er is een mogelijkheid tot studiefinanciering (lening) van dit leertraject via:

Mercurius vzw
Ferdinand Lousbergkaai 43
9000 Gent 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kandidaten voor een studielening kunnen een mail sturen met een formele vraag om een studielening te kunnen aangaan. Geef daarbij zeker contactgegevens op, minimaal een GSM- of telefoon-nr. Zij nemen dan verder contact op met jou.

Mercurius vzw, Fonds voor Antroposofie, helpt cursisten die een opleiding volgen in de BD-landbouw hun opleiding financieren via een persoonlijke renteloze lening. Er dient wél een administratieve dossierkost te worden bijgedragen.

Aanvullende gegevens