Opinie: Landbouw op een keerpunt

Met de deur van het jaar op een kier neem ik de vrijheid om een andere deur open te stampen, die eigenlijk al wagenwijd open stond. De landbouw verkeert in een crisis die naar mijn gevoel zonder voorgaande is. Die crisis treft vandaag in de eerste plaats, en op dramatische wijze, de gangbare landbouw. Maar het zou van gezond verstand en vooral van menselijkheid getuigen om daar vanuit de biobeweging met zorg en aandacht naar te kijken.

Het is geen nieuws. Wat vandaag gebeurt is het onvermijdelijke resultaat van een falend landbouwsysteem, waarvan van het falen aangekondigd was en lang vooraf voelbaar. Maar dat het ook geen "nieuws" is dat de media haalt, of althans in de media en op het publieke forum niet op ernstige wijze wordt geanalyseerd, is al even zorgwekkend als de toestand waarin zich een groot deel van de gangbare boerengezinnen bevindt.

Lees meer: Opinie: Landbouw op een keerpunt

Opinie: Wat kunnen groendiensten en bio-boeren van elkaar leren?

Sinds 1 januari 2015 geldt voor alle Vlaamse openbare diensten een verbod op het gebruik van herbiciden op openbaar domein. Dit verbod geldt ook voor scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en zorginstellingen. Zij mogen geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer gebruiken in tuinen, op speelplaatsen, parkeerplaatsen, enz. Trottoirs en bermen zijn ook openbaar domein. Zelfs als het onderhoud ervan door de bewoner of beheerder gebeurt, moet dit in principe herbicide-vrij gebeuren. De Vlaamse overheid verdient hier overigens een pluim want voor één keer zijn we Nederland voor; daar geldt deze nieuwe regel pas vanaf november 2015.

pesticiden1

Lees meer: Opinie: Wat kunnen groendiensten en bio-boeren van elkaar leren?