Schrapping 40 % subsidies Bioforum – Open brief & Petitie

Bioforum, onze sectororganisatie, wordt van het ene jaar op het andere door de Vlaamse overheid bedacht met een korting van zo'n 40 % op de gesubsidieerde werkingsmiddelen. Het ontslag van enkele medewerkers en de schrapping van een groot deel van de inhoudelijke werking, zijn het onvermijdelijk gevolg. De argumentatie hiervoor van de overheid is op z'n zachtst gezegd bedenkelijk.

Als België met 5,3 % bio-areaal nog enigszins het EU-gemiddelde van 6,4 % benadert, dan is dat voor het allergrootste deel te danken aan de sterke dynamiek in Wallonië waar het bio-areaal al meer dan 10 % bedraagt. Met 0,9 % bio-areaal is Vlaanderen zowat de meest achterlopende regio in de hele EU als het gaat om de ontwikkeling van bio-landbouw.

Lees meer: Schrapping 40 % subsidies Bioforum – Open brief & Petitie

Opinie: Landbouw op een keerpunt

Met de deur van het jaar op een kier neem ik de vrijheid om een andere deur open te stampen, die eigenlijk al wagenwijd open stond. De landbouw verkeert in een crisis die naar mijn gevoel zonder voorgaande is. Die crisis treft vandaag in de eerste plaats, en op dramatische wijze, de gangbare landbouw. Maar het zou van gezond verstand en vooral van menselijkheid getuigen om daar vanuit de biobeweging met zorg en aandacht naar te kijken.

Het is geen nieuws. Wat vandaag gebeurt is het onvermijdelijke resultaat van een falend landbouwsysteem, waarvan van het falen aangekondigd was en lang vooraf voelbaar. Maar dat het ook geen "nieuws" is dat de media haalt, of althans in de media en op het publieke forum niet op ernstige wijze wordt geanalyseerd, is al even zorgwekkend als de toestand waarin zich een groot deel van de gangbare boerengezinnen bevindt.

Lees meer: Opinie: Landbouw op een keerpunt