Nieuwsbrief maart 2017

In deze nieuwsbrief

  • Edito
  • Leertraject Bio & BD-landbouw
  • Startschot netwerking natuurlijk imkeren
  • De Bovenste Plank
  • Extern
    • Aankondigingen
    • Vacatures

Edito

Er is geen begin en er is geen einde. De zon komt op en gaat onder, elke dag, en de seizoenen komen en gaan. De dagen, maanden en jaren wisselen elkaar af in de regen, zonneschijn, hagel, wind, sneeuw en vorst. De blaadjes vallen elke herfst af en springen weer tevoorschijn in de lente. De aarde wentelt door de oneindige ruimte. Het gras komt en gaat met de warmte van de zon. De boerderijen en de kudden blijven, belangrijker dan het leven van een enkel persoon. We worden geboren, leven ons arbeidzaam bestaan en sterven, vluchtig als de eikenblaadjes die in de winter over ons land waaien. We zijn allen onderdeel van iets blijvends, iets wat stevig, reëel en waar aanvoelt. De wortels van ons boerenbestaan reiken meer dan vijfduizend jaar terug in de bodem van dit landschap.

James Rebanks

In de rubriek “de bovenste plank” zetten we deze maand een boek van schaapherder James Rebanks in de kijker. Als u meer wil weten over Het Herdersleven, kan u alvast eens op onze bovenste plank kijken, of nog beter : het boek van Rebanks helemaal lezen.

Ik kon het toch niet laten om ook voor de aanhef van deze nieuwsbrief de auteur van dit boek even aan het woord te laten. Zelden zo alomvattend, duidelijk en poëtisch het bijna onuitsprekelijk boerengevoel weten vertolken. Al zal iedereen dat “onzegbare” wel anders aanvoelen en verwoorden.

De weg die James Rebanks heeft gevolgd – weg van de landbouw en daarheen weer terug – zit in zekere zin (zij het soms over meerdere generaties gespreid) ook in de biografie van veel Landwijzer-cursisten.  Maar wat in elk voor velen onder hen herkenbaar zal zijn, is de laatste zin van het boek. Die zin blijft bij mij, ook maanden nadat ik het boek las, nog nazinderen : “Dit is mijn leven. Ik wil geen ander.” Het kan nauwelijks beknopter, maar als levensmoto kan het tellen.

Bij Landwijzer hebben we het voorrecht om te werken voor mensen die bijna allemaal, met of zonder woorden, diezelfde zin uitstralen. Ik wik mijn woorden, maar voorrecht is dus echt wel het juiste woord.

Koen Dhoore

Leertraject Bio & BD-landbouw

Maandelijks ontvangen de cursisten per post een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

Antwerpen

18A

17A

Gent

18G

17G

Startschot Netwerking Natuurlijk Imkeren

imkeren

Sinds eind 2011 organiseren we vanuit Landwijzer jaarlijks een cursus Natuurlijk Imkeren. Een 70-tal cursisten hebben tot nu toe deze cursus afgerond. Vaak terugkerende vragen bij deze startende natuurlijke imkers zijn: de nood aan verdere ondersteuning, een vorm van ‘peterschap’ door een meer ervaren natuurlijk imker en de mogelijkheid tot netwerking en uitwisseling met andere natuurlijke imkers. De opstart van een vorm van netwerking voor zowel beginnende als meer ervaren natuurlijke imkers vormt hierop een logisch antwoord. We waren het al een tijdje van plan en mits een duwtje in de rug door een paar helpende handen was het op 17/03 eindelijk zo ver.

Lees verder

De Bovenste Plank

Het Herdersleven

hetherderslevenJames Rebanks is schaapherder en woont en werkt al zijn hele leven in het Noord-Engelse Lake District. Zijn manier van leven volgt het ritme van de seizoenen. 
James Rebanks is de oudste zoon van een schaapherder, die zelf ook de oudste zoon van een schaapherder is. Zijn familie woont en werkt al meer dan zeshonderd jaar in het Noord- Engelse Lake District; Rebanks heeft moderne Amerikaanse geschiedenis gestudeerd aan de universiteit van Oxford, maar keerde na zijn studie terug naar zijn geboortestreek. 
Hij biedt ons met zijn boek een uniek inkijkje in het dagelijkse leven op het Engelse platteland, en laat ons kennis maken met een oeroud landschap en een uitstervende levenswijze. Aan die levenswijze van de Noord-Engelse herder is in al die eeuwen niets veranderd : hij drijft zijn schapen naar de hooglanden in de zomer en bezoekt daarna de herfstmarkten om zijn kudde aan te vullen. In de wintermaanden moet hij zijn schapen in leven houden tot de lente weer aanbreekt en de lammeren worden geboren. Dan keren de schapen terug naar de heuvels.

Lees verder

Extern

Aankondigingen

STOP GLYFOSAAT – Internationale petitie-actie in de EU 

stopglyfosaatEen burgerinitiatief om glyfosaat door de lidstaten te laten verbieden, wordt formeel geregistreerd door de Europese Commissie. Als het één miljoen handtekeningen van inwoners uit minstens zeven lidstaten krijgt, dan is de Commissie verplicht om te reageren.
“Stop Glyphosate” is een initiatief van een aantal milieuorganisaties en andere ngo's. Doordat het officieel geregistreerd is door de Europese Commissie heeft het meer betekenis dan een gewone petitie. Als ze binnen het jaar één miljoen handtekeningen uit minstens 7 lidstaten kunnen verzamelen, dan moet de Europese Commissie initiatief nemen. Ofwel dienen ze een wetsvoorstel in binnen de drie maanden dat de vragen van het burgerinitiatief honoreert ofwel moeten ze uitleggen waarom ze dat niet doen. 
Behalve een verbod op glyfosaat streven de initiatiefnemers ook naar een aanpassing van de erkenningsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen en dwingende Europese doelstellingen voor een verminderd pesticidengebruik. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is glyfosaat mogelijk kankerverwekkend. Bovendien is het bestrijdingsmiddel het meest gebruikte chemische middel in de landbouw ooit. De stof hangt in de lucht, zit in het water, in de bodem en kleeft op gewassen. Ze werd ook teruggevonden in brood (Engeland), bier (Duitsland), maandverband (Argentinië) en wijn (VS).
Ook vanuit Vlaanderen steunen we deze actie en roepen we op om deze petitie te ondertekenen en verder te verspreiden. Teken de petitie op:
https://sign.stopglyphosate.org/?lang=nl&channel=none

21/03 Lezing Degrowth - Gent

Binnen het economische landschap groeit het bewustzijn dat het voortdurend streven naar 'meer en sneller' leidt tot toenemende ongelijkheid en milieuschade. Deze zogenaamde degrowth-beweging vraagt zich af hoe we kunnen 'ontgroeien' door werk te maken van een andere economie die streeft naar ‘beter’ in plaats van ‘meer’. Federico Demaria is één van de bezielers van dit project en redacteur van de bundel 'Degrowth', onlangs vertaald als 'Ontgroei' en uitgegeven door Oikos. Demaria gaat in gesprek met Dirk Holemans (Oikos) over de toekomst van onze economie.
Deze lezing zal in het Engels plaatsvinden.

Praktisch:
Plaats: MIRY Concertzaal, Biezekapelstraat 9, 9000 Gent 
Tijd: 21/03/2017 van 20:00 tot 21:45 
Meer info: www.studiumgent.be

21/03 Studiedag therapeutische kracht van de natuur - Hasselt

Op dinsdag 21 maart 2017 organiseert Limburg.net in samenwerking met Hogeschool PXL, Terra-Therapeutica, Velt en Natuurpunt een studiedag over de therapeutische kracht van de natuur. Door een combinatie van lezingen van experten en getuigenissen uit de praktijk krijgt u tijdens deze dag nieuwe inzichten in hoe mens en natuur kunnen worden samengebracht om het welzijn en de gezondheid van kwetsbare personen positief te beïnvloeden. De studiedag richt zich op woonzorgcentra, huisartsen, ziekenhuizen, opvoeders, therapeuten, zorgboerderijen, tuinarchitecten, natuur-, senioren- of wandelverenigingen, onderzoekers en overheden.

Het programma kan je hier terugvinden. 
Wilt u aanwezig zijn op deze studiedag? Geef dan zeker uw gegevens door samen met het verwachtte uur van aankomst via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

kollebloem08/04 Dansfeest op De Kollebloem

Op zaterdag 8 april staat het jaarlijks dansfeest van De Kollebloem op het programma. Het feest staat in het teken van de vrijkoop van De Kollebloem. 

Meer info vind je hier.

Vacatures

De bloemenplukweide in Aartselaar zoekt versterking

Een klein, mooi, gezond en lucratief BIO-bedrijfje, gespecialiseerd in (zelfpluk) snijbloemen en kleinfruit, en met 'mooie' toekomstperspectieven, zoekt iemand om een (deel van) de bloemenplukweide over te nemen. Ook andere vormen van samenwerking zijn bespreekbaar.
Bij interesse, kan je ons contacteren per email ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) of telefoon (0487 18 36 41).

Biologische tuinderij ‘De Twee Linden’, Reek (NL) zoekt seizoensmedewerker

Vanwege een langdurig zieke medewerker zoekt bio-tuinderij ‘De Twee Linden’ in Reek (tussen Den Bosch en Nijmegen) van april t/m oktober een seizoensmedewerker. Het bedrijf bestaat al 25 jaar. 
Contacteer Meino Koning via:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of maak kennis met het bedrijf op www.2linden.nl

2 ha landbouwgrond ter beschikking voor de opstart van een voedselbos

Interesse? Neem contact op met Hedwig Scheer, per telefoon 054 58 62 57 of per post Ghesuele 6B, 1547 Bever; of vraag meer info via   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 03 286 92 77. 

Inagro zoekt coördinator onderzoek biologische landbouw

Inagro vzw biedt een functie als coördinator onderzoek biologische landbouw aan in een professionele organisatie, die actief is rond duurzame land- en tuinbouw, met veel ruimte voor eigen aanpak en initiatief. De volledige vacature vind je hier.