Nieuwsbrief april-mei

In deze nieuwsbrief

 • Edito
 • Leertraject Bio & BD-landbouw
 • Aankondigingen
  • Open Dagen Leertraject Biologische en BD-Landbouw
 • Cursus "Biologische gewasbescherming" succesvol afgerond
 • De Bovenste Plank
  • Het verborgen leven van bomen
 • Extern
  • Aankondigingen
  • Vacatures

Edito

De bodem is voor ons mensen ondoorzichtiger dan water, en dat geldt ook in overdrachtelijke zin. Terwijl de bodem van de oceanen slechter is onderzocht dan het oppervlak van de maan, is er naar het bodemleven nog minder onderzoek gedaan. Natuurlijk zijn er al een heleboel soorten en feiten ontdekt, waarover van alles te lezen valt. Dat is echter slechts een fractie van de grote verscheidenheid aan leven dat onder onze voeten krioelt. Tot de helft van de biomassa van een bos zit in de kelder. De meeste levende wezens, waarvan het hier wemelt, zijn met het blote oog niet waar te nemen. (…) In een handjevol bosaarde zitten meer levende wezens dan er mensen zijn op aarde. Een theelepel vol bevat alleen al een kilometer zwamdraden. Al die wezens zijn van invloed op de bodem, vormen die en maken hem waardevol.

Peter Wohlleben

Bovenstaand citaat komt uit het boek “Het verborgen leven van bomen” dat al twee jaar een hype is, en waar ik de voorbije winter intens van heb genoten. Dit  citaat – maar eigenlijk geldt dat voor het hele boek – moedigt ons aan het bos, en bij uitbreiding de natuur en het leven zelf, met bewondering en verwondering, maar vooral ook met ontzag en bescheidenheid tegemoet te treden.

De komende weken staan de hoofddocenten van Landwijzer weer voor de jaarlijkse opdracht om een stevige stapel afstudeerprojecten door te nemen. Dat is telkens een immense klus, waar we niettemin allemaal met enthousiasme naar uitkijken.

Het bodemleven zal in veel van deze afstudeerwerken weer uitgebreid aan bod komen. Maar in zekere zin zijn deze afstudeerwerken zelf een soort “bodemleven”. Het is de biomassa die in de kelder zat, in het verborgene, en die nu zichtbaar wordt. Het is leven dat krioelt. Het wemelt in een ongekende en nauwelijks te vatten diversiteit, en vervult ons met bewondering en ontzag.

Nog even, en alweer een nieuwe lichting nieuwe boer(inn)en dragen hun projecten de wereld in.  Ze zullen net als hun voorgangers, elk op hun eigen manier, de biobeweging beïnvloeden, vormen en waardevol maken.

Koen Dhoore

Leertraject Bio & BD-landbouw

Maandelijks ontvangen de cursisten een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

Antwerpen

C18A

C17A

Gent

C18G

C17G

Aankondigingen

Open Dagen Leertraject Biologische en BD-landbouw

IMG 0021Vr 19 mei 2017 van 13.30 tot 17.30u op Akelei (Haachtsebaan 2, 2223 Schriek)

Za 10 juni 2017 - locatie te bevestigen

Maak samen met andere kandidaten én huidige cursisten kennis met het Leertraject Biologische en Biodynamische landbouw.

Lees verder

 

 

 

Cursus “Biologische gewasbescherming” succesvol afgerond

De voorbije weken kwamen wekelijks een twintigtal bioboeren en bioboeren-in-spe (M/V) samen in de Landpoort voor een intensieve opleiding rond biologische gewasbescherming. In samenwerking met de Praktijkcentra, en aangestuurd door het gewaardeerde advies van het Departement Landbouw en Visserij, werd een programma opgesteld dat enerzijds aan alle wettelijke vereisten voldoet, maar anderzijds ook de nodige ruimte biedt om de specifieke aandachtspunten van de biologische sector voldoende te belichten.

Uiteraard zijn er heel wat algemene, theoretische thema’s die door alle boeren – gangbaar of bio – grondig moeten worden beheerst, maar al bij al werd het toch een heel praktijk- en bio-gerichte cursus, niet in het minst door de medewerking van in bio zeer ervaren praktijkonderzoekers die als lesgever fungeerden.

Lees verder

De Bovenste Plank

Het verborgen leven van bomen

bovensteplankIn Het verborgen leven van bomen deelt boswachter Peter Wohlleben zijn diepe liefde voor het bos en de bomen. Hij vertelt fascinerende verhalen over de onverwachte vaardigheden van bomen en verklaart de verbazingwekkende processen van leven, dood en wedergeboorte die hij heeft waargenomen in de bossen.

Want net als menselijke families wonen bomen samen met hun kinderen, communiceren ze met elkaar en ondersteunen ze elkaar in de groei. Zo delen ze onder meer voedingsstoffen met elkaar en creëren ze een ecosysteem dat de gevolgen van extreme hitte of kou voor de hele groep vermindert.

Lees verder

 

 

 

Extern

Aankondigingen

Do 11/05 - Gent |Mondiaal Café: Is agro-ecologie de toekomst van onze landbouw?

mondiaalcafeAgro-ecologie betekent dat we voedsel produceren op een manier die duurzaam is. Lokaal, met de natuur en de kringloop mee. Met respect voor de rechten, de kennis en de noden van de mensen die het produceren.
Is zo'n agro-ecologisch model haalbaar in Noord en Zuid? Wordt er al veel aan agro-ecologie gedaan? Kan de industriële landbouw er iets van leren? Wat zijn de drempels om ermee te beginnen?
In dit Mondiaal Café zoomen we in op de toekomst van onze landbouw.

Het volledige programma en alle praktische info vind je hier.

Zo 28/05 – Tollembeek, Pajottenland | Graan-, Brood- & Molendag

Netwerkmoment voor al wie interesse heeft in de lokale, kwalitatieve keten van graan tot brood. Met infosessies, workshops en netwerkmomenten. In en rond de Heetveldemolen in het Pajottenlandse Tollembeek (tussen Halle en Geraardsbergen). Activiteiten tussen 13 en 18 u voor jong en oud, boer, molenaar, bakker en consument.
Alle info op: http://www.pajot-zenne.be/water-en-wind-graan/7345

Vacatures

Plukhof Beernem zoekt vennoot

Plukhof Beernem, een groeiend zelfplukbedrijf, vorig jaar gestart en nu in omschakelingsperiode, zoekt vennoot. Plukhof Beernem omvat 1,7ha groenten, fruit en kruiden, glasserre, tunnelserre en open veld.
Voorwaarden te bespreken.

Contact: 
www.plukhofbeernem.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0470 041 610

Kasteelboerderij in de buurt van Durbuy zoekt (klein)fruitteler/verwerker

Op het domein van “Le CHATEAU-FERME de FISENNE” in Erezee nabij Durbuy is men op zoek naar een ondernemer die de fruitteelt (kleinfruit & appelboomgaard) verder uitbouwt in functie van verwerking en directe verkoop op een multifunctioneel, ecologisch uitgebaat domein geïnspireerd door de permacultuur. Voor meer info, klik hier.

Ferme Dorlou in Wodecq, Henegouwen, zoekt:

La Ferme Dorlou is een gemengd biologisch bedrijf sinds 1990 en ligt vlakbij de taalgrens in Wodecq in Henegouwen. Het bedrijf omvat tuinbouw, akkerbouw en veehouderij, gericht op eigen verwerking en korte ketenverkoop. De huidige uitbaters, die aan het eind van hun carrière zijn, zoeken overnemers met ervaring om de activiteiten van de boerderij verder te zetten in de bio-teelt.

1) Eén of meerdere overnemer(s) voor het landbouwbedrijf (akkerbouw & veehouderij):
Mogelijkheid tot directe overname met overdracht van kennis en ervaring (indien gewenst). 
Ook mogelijkheid tot samen-uitbating.

2) Kaasmaker (m/v):
Om de kaasmakerij te runnen in het seizoen 2017.

3) Tuinbouwer (m/v):
Om de fijne tuinbouw in volle grond te runnen in het seizoen 2017.

Contact:
Tél: 0498 59 09 54 /  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  / www.fermedorlou.be