Nieuwsbrief december 2015

In deze nieuwsbrief

 • Edito
 • In deze nieuwsbrief
 • Leertraject Bio & BD-landbouw
 • Aankondigingen
  • Info avonden
 • Foto van de maand
 • Ruben stopt bij Landwijzer en gaat voltijds naar De Kollebloem
 • Nieuwe administratieve kracht
 • Geslaagde verdiepingsdagen Biodynamische ‘Landbouwcursus’
 • Extern
  • VRAAG EN AANBOD

Edito

En laat in de herfst graaft het huis zich in,
de wijdopen deuren gaan dicht
en de hoed van het dak sluit de ramen af
voor de aarzeling, soms van het licht.

Wie onlangs nog dacht dat hij vliegen kon
op zomerse dagen vol vuur
bergt zijn vleugels op, kijkt de kraaien na,
dooft de stem van het eerste uur.

De avonden maken de rekening
van verlies en vroeger gewin.
Als de sterkste bomen zijn kaalgeplukt
weven oude dromen zich in.

Christina Guirlande
bij een schilderij van Tuur De Rijbel

De herfst sluipt de advent binnen, tot bijna midwinter. Echt koud is het nog niet geweest, en we meten de winter voorlopig alleen aan het krimpende licht … Tot alweer eens een ongelofelijk zonnige dag ons weer uit ons winterlood slaat.

Dit is een verontrustende tijd. De wereld lijkt wel ziek. In het oosten staat een stuk van de wereld in brand, en velen zijn op de vlucht. Bijna letterlijk tot de verste uithoeken van de aarde. Een rekening waar hoegenaamd geen gewin aan te pas komt. Maar ook elders, en zonder oorlog, zijn velen op de dool.

De dromen zijn ingeweven. Maar de advent – letterlijk “wat komt” – is ontegensprekelijk ingeluid. We mogen verwachtingvol uitkijken naar het nieuwe. Straks worden in lengende dagen de vleugels weer opengeslagen, en komen de oude dromen, als vanouds, toch weer aan het groeiende licht. En klinkt opnieuw de stem van het eerste uur.

Mogen in het diepste van de winter deuren wijd open gaan, en in de koude wereldwinter zomer-warme dagen aanbreken.

Koen Dhoore

Leertraject Bio & BD-landbouw

Maandelijks ontvangen de cursisten per post een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

Groep Antwerpen

C17A C16A

Groep Gent

C17G

C16G

Aankondigingen

Info avonden

De info-avonden voor het leertraject Bio & BD-landbouw gaan binnenkort opnieuw van start. Inschrijven kan via de website ( http://www.landwijzer.be/leertraject-bio-en-bd-landbouw ).

Gent:

 • 15 december 2015
 • 25 februari 2016
 • 19 april 2016
 • 12 mei 2016
 • 7 juni 2016

Antwerpen:

 • 19 januari 2016
 • 21 maart 2016
 • 18 april 2016
 • 23 mei 2016
 • 7 juni 2016

De info-avond op 14 december in Antwerpen die oorspronkelijk op de website werd aangekondigd, wordt afgelast. Geïnteresseerden worden vriendelijk uitgenodigd om zich voor een ander info-moment aan te melden.

Foto van de maand

fotovandemaand 201512

Hier sta ik in de overdekte schuur van het biobedrijf t'uilenbos te moerbeke ,waar ik mijn stage loop.

Daar merkte ik dat er weinig structuur was van vaste plaatsen voor materiaal.

Ik heb het geluk dat mijn stagebegeleider open staat voor nieuwe input.

Lees verder

Ruben stopt bij Landwijzer en gaat voltijds naar De Kollebloem

Sinds 1 juli 2012 werk ik bij Landwijzer vzw als administratieve kracht. Boekhouding, subsidies, cursistenadministratie en promotie waren mijn belangrijkste taken.

In die 3,5 jaar dat ik er werkte is Landwijzer enorm veranderd. Toen ik startte eindigde de 12e cyclus en begon de 14e aan haar 2-jarig leertraject. We hadden toen 1 eerste jaar en 1 tweede jaar op de leslocatie in Antwerpen. Met elke nieuwe cyclus die ik zag beginnen, groeide ook het aantal deelnemers. De 14e cyclus was goed gevuld. De 15e cyclus was de eerste die helemaal volzet was (20 deelnemers). De 16e cyclus werd vanwege de vele inschrijvingen ontdubbeld, met 2 eerstejaars groepen op leslocatie Antwerpen. De 17e cyclus (september 2015) startte met 2 eerstejaars groepen en 2 tweedejaars groepen, op 2 locaties in Gent en Antwerpen.

Tijdens mijn ḱorte Landwijzer carrière heb ik ons leertraject dus zien verdubbelen, zowel in aantal groepen als in aantal leslocaties. Dat zorgde voor heel wat hoofdbrekens, discussies, zoektochten naar locaties, promo activiteiten om die 2 groepen gevuld te krijgen, …

Lees verder

Nieuwe administratieve kracht

LoreBij het afscheid van Ruben hoort natuurlijk een nieuwe kennismaking. Ik zal vanaf heden de taken van Ruben overnemen en dus de administratieve kant van Landwijzer proberen draaiende te houden. Ik zal daarvoor halftijds voor Landwijzer werken. De rest van de tijd werk ik voor de Speiboerderij, een bioboerderij met melkkoeien en melkgeiten. Zo blijf ik alvast in de sector.

 


Je kan me contacteren op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 281 56 00.

 

 

Geslaagde verdiepingsdagen Biodynamische ‘Landbouwcursus’

In 1924, ongeveer 1 jaar voor z’n dood, hield Rudolf Steiner tijdens een meerdaagse conferentie een reeks voordrachten voor een 100-tal boeren over landbouw, voeding en landschapszorg. Die voordrachten werden stenografisch vastgelegd en later uitgegeven als de zogenaamde BD-landbouwcursus, die nog steeds geldt als een basiswerk voor de biodynamische landbouwvisie en -praktijk. Zowel de duidelijk andere tijdsgeest (kort na de 1e wereldoorlog) als het taalgebruik van Steiner maken dit boek echter tot een moeilijk leesbaar werk, dat je best niet onvoorbereid in je eentje doorworstelt. Er hoort duiding en achtergrond bij om de diepgaande en vérstrekkende aanwijzingen te begrijpen. Maar als die éénmaal duidelijk worden, is het verbazend om vast te stellen welke allesomvattende samenhang uit dit werk spreekt en hoe vooruitziend de aanwijzingen zijn, waardoor ze 90 jaar later nog steeds hun toekomstgehalte behouden. Met recht mag de BD-landbouw omschreven worden als een holistische visie op landbouw, voeding en landschapszorg.

201512 BD1

Lees verder

Extern

VRAAG EN AANBOD

Toekomstig Horeca-project met eigen groentenperceel in Bornem zoekt bio-tuinder (vanaf 2016)

Bouwfirma VAN ASCH werkt aan een ecologisch horeca-project in Bornem op eigen landbouwgrond en zoekt een partner bio-boer(in) voor de groententeelt op +/- 0,5 ha.
Het gaat om een horeca pand (broodjeszaak, soepen en meeneem-maaltijden) gelegen aan de rand van een landbouwperceel. Dat ligt vlot toegankelijk in de buurt van heel wat bedrijven (KMO-zone in de buurt). Doel is om er lunch “van grond tot mond” aan te bieden en op termijn ook zakendiners mogelijk te maken. De grondverbetering is al aan de gang, doel is opstart in voorjaar 2016. Alle samenwerkingsvormen zijn bespreekbaar.

Contact:
Stijn Van Asch
GSM 0473 25 50 14
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gezocht: boer voor stadslandbouw in arrondissement Leuven

Stadslandbouw is in. In tal van steden rijzen korte keten initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Velen zijn voor kansengroepen echter niet tot weinig toegankelijk (ze zijn te duur, moeilijk bereikbaar, etc.). En dat terwijl gezonde, betaalbare en duurzame voeding een recht zou moeten zijn voor iedereen. Het Regionaal Instituut voor Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant (RISO) onderzoekt de mogelijkheden om een vernieuwend stadlandbouwverhaal op te starten in het arr. Leuven. Op een nieuw te ontwikkelen site(s) wil men groenten telen voor lokale horeca, restaurants en particulieren. RISO wil bovenal een ontmoetingsplek creëren die lokale en duurzaam geproduceerde voeding toegankelijk maakt voor iedereen. Tegelijk wil men samenwerkingen met scholen, (milieu)verenigingen en andere actoren uitbouwen om het belang van groen in de stad te benadrukken en de mogelijkheden zichtbaar te maken. Voor het beheer van deze site is RISO op zoek naar een boer.

Sta je open om met de gebruikers van de site samen te werken en om in halftijds loonverband te werken? Contacteer dan voor een verkennend gesprek opbouwwerker Philippe Liesenborghs op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0498 68 44 10. Zie ook www.risovlb.be.

Vacature Stagiair De Winning – Lummen

Boerderij de Brabander is begin 2015 gefuseerd met “de Winning” in Lummen. De Winning is een maatwerkbedrijf actief op diverse fronten. De landbouwwerking bestaat o.a. uit 1,2 ha bio-groententeelt te Loksbergen en 40 ha melk- en vleesvee in omschakeling te Lummen. Tevens is er in Lummen 2 ha in omschakeling voor aardappel- en groententeelt.

Wij zijn op zoek naar een stagiair die onder begeleiding van Adriaan Van Sandwijk (Tuinder Boerderij De Brabander - Kortenaken) en Jan Geuns (Bedrijfsleider Lummen) deel komt uitmaken van dit boeiende bedrijf in omschakeling waarbij de nadruk zal liggen op het stuk groententeelt te Lummen. Het gaat hier over een beperkt aantal teelten (de traditionele soepgroentes) en aardappelen op ca 2 ha. Zelfstandigheid en doorzettingsvermogen zijn een voorwaarde. Tijdens de stage zullen alle aspecten van dit gemengde bedrijf in omschakeling aan de orde komen (tevens het gebruik van plasticultuur en bijenteelt).

Contact: Adriaan van Sandwijk – 0496 48 46 20 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.