Wat doen onze afgestudeerden?

Onze afgestudeerden dragen in heel Vlaanderen bij aan de uitbreiding, verdieping en vernieuwing van de biologische landbouw. Een groot deel van hen heeft werk gevonden of gecreëerd in de biologische landbouwsector.

Waar zijn de Landwijzer-afgestudeerden actief in Vlaanderen?
made with love from Joomla.it

 

Fien

Online Fien 

“Tijdens de Landwijzer-opleiding leerde ik veel door de praktijk in al haar vormen. En nadien was ik er klaar voor om zelf te starten. Je leert nog zoveel door het zelf te doen en je moet flexibel zijn om telkens oplossingen te zoeken. Ik stuur nog vaak bij zodat mijn groenten zijn zoals ik wil: lekker en levenskrachtig. Wij verzorgen onze koeien, hun mest verrijkt de bodem, de bodem voedt de planten en samen bepalen ze de energie van de groenten die ik op ecologische manier kweek. Die energie uit zich op vele vlakken: levenskracht, een volle smaak, een goede bewaarbaarheid en een mooi uiterlijk. Zeg maar: groenten die goed in hun vel zitten.”

Fien, cursist Landwijzer 2009-2011, startte in 2012 bio-bedrijf Stoppel in Poperinge

 

Koen

Online Koen

“Ik werkte jarenlang als studiemeester in het middelbaar onderwijs, een toffe job, met fijne collega’s. Ik organiseerde er soms projecten rond maatschappelijke thema’s waarover de leerlingen wel enthousiast waren. Maar hen echt aanzetten tot gedragsverandering was moeilijk. Ondertussen kwam de droom om biologisch te boeren bovendrijven. Ik zocht uit of dat een optie was - ik ben ook vader en heb een huis op afbetaling - en stootte op het CSA-principe en op de Landwijzer-opleiding. Mijn droom leek op het eerste zicht nogal romantisch, maar tijdens mijn voorstage verloor hij niet aan kracht, integendeel. Dit wou ik doen! Ik nam loopbaanonderbreking en nu zit ik in het tweede jaar. Mijn blik is verruimd en mijn kennis verdiept, ik heb ervaren wat wel en niet bij me past, ik weet wat ik wil en mijn toekomstbeeld krijgt meer en meer vorm. En het mooie is dat mijn oud-leerlingen het erg cool vinden wat ik doe. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, schep ik een voorbeeld en kan ik veel meer veranderen.” 

Koen, cursist Landwijzer 2015-2017

 

Jarno

Online Jarno

“Voor mij was de Landwijzer-opleiding een springplank. Ik leerde erg veel uit de praktijk, ontmoette zoveel mensen en kreeg er veel inspiratie door. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik werd er bevestigd: je dromen zijn realistisch, ga ervoor! Vier jaar geleden startten we ons bedrijf en het gaat goed, dat doet deugd. We hebben onze richting bepaald, en zitten nu in een proces. Het blijft telkens veranderen, we blijven leren en er komen steeds nieuwe uitdagingen en vragen. Ook de kansen dienen zich aan, al vraagt het wel lef om telkens nieuwe risico’s te nemen en te springen. Zo nemen we nu voor het eerst iemand vast in dienst. Het houdt ons leven zeker spannend!”

Jarno, cursist Landwijzer 2010-2012, startte in 2013 met zijn vrouw Christel, bio-bedrijf ’t Ambrozijn in Waardamme

 

Geert

Online Geert

“Als kind droomde ik ervan om te boeren samen met veel mensen. Ik was al de dertig voorbij, toen ik een folder van Landwijzer zag, en dacht: ‘Dat is iets wat ik al mijn hele leven wilde doen’. Nog tijdens de opleiding kwam er een vacature bij De Wroeter, een maatwerkbedrijf. Ondertussen zijn we 16 jaar verder, en ik werk hier nog steeds, halftijds nu. Ik ben verantwoordelijk voor een deel van de groenteteelt, en werk nu wat minder mee op het veld met ‘de mannen’, al blijft dat toch het plezantst. Mooie groenten kweken, met mooie mensen, dat geeft mij het meest voldoening. Samen werken we aan kwalitatieve producten. Mensen die anders geen of weinig kansen hebben op de arbeidsmarkt, doen hier iets duurzaams en krijgen er vaak een gezondere levensstijl door. En het is fijn dat velen zich ook echt betrokken gaan voelen.”

Geert, cursist Landwijzer 1999-2001, technisch begeleider groenteteelt bij De Wroeter in Kortessem

 

Ine

Online Ine

“Van bij de start van de Landwijzeropleiding voelde ik me vooral aangetrokken door de koeien en die interesse bleef terugkomen. Maar koeien, dat leek niet realistisch als starter in de landbouw…  Toen ik na lang aarzelen de koeien echt toeliet, bracht het mij rust, focus en veel nieuwe contacten. Voor mijn afstudeerproject onderzoek ik nu de mogelijkheden van kleinschalige veehouderij op mijn huidig stagebedrijf, de Boerencompagnie in Leuven. Het doel is om met een kleine kudde koeien de kringloop te sluiten: wij telen het voeder voor de koeien, zij zorgen voor vruchtbare mest voor de groenteteelt en akkerbouw. Daarnaast geven ze ons melk en vlees. Ik bekijk ook hoe het financieel haalbaar is: de infrastructuur, melkverwerking en afzet van de verschillende producten. Zo zie ik mijn toekomst, tussen dubbeldoel-koeien op een gemengd bedrijf.”

Ine, cursist Landwijzer 2015-2017 

 

Mieke

Online Mieke

“Ik volgde de Landwijzer-opleiding meer dan 10 jaar geleden. Het was een keerpunt in mijn professioneel leven. Landwijzer zette me op weg en maakte mijn liefde voor landbouw concreet en tastbaar. Ik leerde er om bedrijven in een breder kader te zien, zoals het ecosysteem waar ze deel van zijn en hun netwerk. En ik leerde ook de details op landbouwniveau te observeren, zoals ziektes bij planten en wat ze vertellen over dieperliggende oorzaken. Vaardigheden die ik nu met veel plezier en overtuiging inzet als vertegenwoordiger van Bingenheimer Saatgut, leverancier van biologische en biodynamische zaden. Als bruggenbouwer geef ik boeren advies op maat en werk ik mee aan een grote diversiteit aan zaadvaste rassen. Dat is mijn concrete bijdrage aan het gemeenschappelijk belang om kwalitatieve groenten beschikbaar te maken.”

Mieke, cursist Landwijzer 2001-2003, vertegenwoordiger bij Biosano voor Bingenheimer Saatgut in de Benelux.

 


Terug naar www.landwijzer.be/leertraject