Voor de eerstejaarscursisten van het leertraject bio- en BD landbouw zit de eerste maand van hun opleiding er op. Dat werd meteen een intensieve periode waarin ze kennismaakten met hun groep en docenten. Elke cursist ging ook op zoek naar zijn/haar eerste stageplek en er stonden heel wat bedrijfsbezoeken op het programma. Zo starten we elk leertraject met een bodemprofieldag, waarin we de werking en het leven van de bodem onderzoeken. Ona, eerstejaarscursist in Antwerpen, neemt je even mee op die excursie.
“Na een mooie fietstocht naar de overkant van het water verwelkomt boer Koen van Moesland ons op zijn veld. Prachtig om zien hoe al die groenten staan te blinken. Na een rondleiding is het tijd voor het echter werk: een bodemprofielput maken. We hebben geluk, want na een lange droge periode heeft het eindelijk goed geregend de laatste dagen. De wormen zullen hopelijk goed vertegenwoordigd zijn. Bij elke steek en elke schep zien we verschillende kleurschakeringen . Hier en daar mooie tunneltjes van de ‘Pendelaar’ die als een klein compostfabriekje de weg vrijmaakt voor de plantwortels. De bovenste twintig centimeter van de bodem is mooi zwartbruin, wat wijst op veel organisch materiaal.
Dan daalt de wereld neer in onze bodemput. “Het is niet goed gesteld met de bodem want we putten hem uit”, “Al die zware machines en het keren van aarde maakt de grond arm”,… Gelukkig lopen we later langs boer Koen zijn Actisol (zie foto). Die geeft de aarde weer lucht en maakt de structuur en zijn bodemleven niet kapot.
We stappen weer op onze fiets en maken onderweg naar huis duizenden plannen om samen onze toekomstige bodem te verbeteren.”
Ona Meirlaen volgt het leertraject biologische en biodynamische landbouw in Antwerpen. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/leertraject
Foto's: Karolien Taverniers & Landwijzer