Nieuwsbrief December 2018

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nieuwsbrief-items: 

Onverwachte gast

Natuur, arbeid & kapitaal, dat zijn de productiefactoren in de landbouw zo leren we al decennia.  Na de tweede wereldoorlog komt er een vierde factor bij: Kennis, ook wel ondernemersactiviteit genoemd. Een landbouwopleiding als Landwijzer is voornamelijk actief op vlak van die ondernemerszin.

Maandelijks ontvangen de cursisten per post een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

We stelden enkele (oud-)cursisten, docenten, stageboeren en andere mensen uit het Landwijzer-netwerk vragen: over hun Landwijzer-ervaringen, over wat het Leertraject hen bracht of biedt, over hun kijk op en wens voor Landwijzer, … . Dit naar aanleiding van ons 21-jarig bestaan, dat we dit jaar vierden. Met drie korte filmpjes als resultaat. 
Wil jij graag jouw ervaring delen? Dat kan via facebook, waar we de filmpjes de komende week zullen delen.
Bekijk de 3 filmpjes hieronder:

Wil je reglementair met een landbouwvoertuig op de openbare weg kunnen rijden en ben je na 1/10/1982 geboren? Dan heb je in veel gevallen een specifiek rijbewijs nodig, het G-rijbewijs.
Vanuit Landwijzer hebben we op 2 plaatsen in Vlaanderen onderhandeld met rij-opleidingen voor het G-rijbewijs om een korting voor Landwijzer-cursisten of oud-cursisten te bekomen.
Die 2 rij-opleidingen zijn:

Deze maand ontvingen we foto's van Johannes en Jelle, eerstejaars in Gent: ''Wij lopen stage bij Ons Logische Voedsel in Booischot. Ter ere van Sint Maarten hebben de leerlingen van de Steinerschool in Antwerpen meegewerkt aan het planten van 300 fruitbomen en 1000 frambozen. Ze hielpen ook bij het beginnen opbouwen van composthopen, wieden enz... Het was een prachtige dag waarop er veel is gebeurd. De composthopen zijn opgebouwd in verschillende lagen om gedurende 13 maanden te rusten. Dit heet koude compostering

Op zat 10 nov was het weer verzamelen geblazen voor de halfjaarlijkse Vlaamse netwerkdag natuurlijk imkeren, telkens in de lente en de herfst. Vanuit heel Vlaanderen, van Lummen tot Westouter, zwermden meer dan 50 natuurlijke imkers samen in de organisch vormgegeven nestruimte, die de feestzaal van Steinerschool Lier voor deze gelegenheid bood. Het werd net als de voorjaars-netwerkdag in Poeke een succes en was tevens de aanleiding voor de lancering van de nieuwe website ...

Het Steunpunt Korte Keten wil -samen met de landbouworganisaties en experten- bekijken hoe ze de VLIF regelgeving inzake investeringen in de Korte Keten nog meer en beter kan afstemmen op jullie noden. Het Steunpunt heeft hiervoor een enquête uitgewerkt en we willen iedere Korte Keten ondernemer graag vragen deze in te vullen (duurt slechts 3 min).
De resultaten worden strikt anoniem verwerkt en worden via de e-zine van het Steunpunt verspreid.

In de landbouw gaan we dagelijks om met bodem, plant, dier, mens en natuur en in de biologische en biodynamische landbouw willen we dat doen met respect voor gezondheid, ecologie, billijkheid en zorg, de 4 basisprincipes voor de biolandbouw die IFOAM, de wereldwijde bio-beweging, heeft uitgezet. Een beetje bezinning over de eigen rechten van alle levende elementen daarin wordt steeds duidelijker een noodzaak ...

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: