Bedrijfsbezoek mechanisatie in de fytocursus P2 – 12 februari (Jarno Claeys en ’t Schaaphof)

In januari zijn we van start gegaan met een nieuwe fytocursus P2. Wij organiseren dit voor alle gevestigde en startende bioboeren die om professionele redenen hun P2-licentie willen behalen.

Tot op heden zijn wij genoodzaakt onze lessen hoofdzakelijk online te organiseren. Al kan er voor een bedrijfsbezoek eventueel wel een uitzondering gemaakt worden. Gelukkig maar, want het online-karakter zorgt ervoor dat we moeilijker een diepere didactische en biologische invulling aan deze opleiding kunnen geven. Hierdoor waren de bedrijfsbezoeken een welgekomen onderbreking van de vele online lessen en konden we elkaar dan nog eens vrolijk ontmoeten om samen te werken rond het thema ‘mechanisatie’. Niet alleen ontstond zo de kans voor een verdere kennismaking tussen de deelnemers, het is ook belangrijk om op gepaste tijden de praktijk aan de theorie te koppelen.
 
In de biologische landbouw kijken we, voor de gewasbescherming, in de eerste plaats naar een veelzijdige aanpak van preventie, teeltmethodes en welgemikte mechanisatie. Op 5 februari had deze groep reeds een les gekregen van Lieven Delanote (Inagro) rond de inzet van machines op het landbouwbedrijf. Het was dus tijd om aansluitend hierop op 12 februari enkele bedrijven te bezoeken die hun praktijkkeuzes wouden delen met de deelnemers.

We bezochten die dag het biologisch tuinbouwbedrijf Jarno Claeys in Pittem en de CSA ’t Schaaphof in Landegem.

Het bedrijf van Jarno Claeys heeft de afgelopen jaren enkele locatiewijzigingen gehad, maar kent nu een nieuwe en definitieve start in Pittem. Jarno kiest resoluut voor een uitgebreide samenstelling van verschillende machines die elk specifiek hun doel hebben. Zijn devies is om beter verschillende instrumenten te hebben die ontworpen zijn voor één specifieke taak, dan op zoek te gaan naar combinatietuigen die dan niet altijd 100 procent in hun doel slagen in de praktijk.

Bij de CSA ’t Schaaphof zagen we een andere, maar evenwaardige stijl. Daar maken de twee boerinnen gebruik van een slimme combinatie van kleiner handmateriaal waar ze het vooral belangrijk vinden dat ze zelf de materialen kunnen herstellen en instellen indien nodig.
Hun devies is om te gaan kijken naar materiaal waar je dan het maximale kan uithalen.

Bij deze bezoeken is het duidelijk dat er niet iets bestaat als dé aanpak, maar dat de boer(in) op zoek gaat naar methodes die werken voor hem en het bedrijf. Dat is iets wat wij onze huidige deelnemers ook altijd meegeven: zij moeten in de eerste plaats zelf op zoek gaan naar een bedrijfsvoering die bij hem of haar past en dat steeds verder ontwikkelen. Met Landwijzer willen we, via deze cursus, ook deze verschillende mogelijkheden aanreiken.

 

Wie graag op de hoogte gebracht wordt voor een volgende cursus of voor de start van de fytocursus voor de regio Antwerpen in oktober 2021 kan zich op onze interesselijst aanmelden.

 

Naar overzicht nieuwsbrief maart 2021