Cursussen

Jaarlijks organiseert Landwijzer enkele cursusreeksen, namelijk de cursus Fytolicentie, Inspiratiecursus Agro-ecologie, en de jaarcursus Natuurlijk imkeren. 
Daarnaast organiseren we ook diverse andere (ad hoc) cursussen of workshops, vaak in samenwerking. Deze cursussen vind je bij agenda. 

Onze uitgebreide kennis en ervaring willen we ook inzetten voor een vorming op maat, op vraag van organisaties, instellingen of bedrijven actief in de biologische landbouw en voeding. Voor meer informatie over vorming op maat, kan je ons contacteren via info@landwijzer.be 

In samenwerking met de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding (BD-Vereniging), en ervaren biodynamische boeren, organiseert Landwijzer jaarlijks diverse activiteiten rond biodynamische landbouw. De activiteiten die we jaarlijks organiseren, zijn de BD-zomerschool, de BD-landbouwcursus lezen en toepassen, de gezamenlijke reis naar de internationale BD-landbouwconferentie in Dornach, de BD-conferentie in Vlaanderen en de BD-Beroepsontwikkeling.

Boeren doe je niet alleen
Jaarlijks komen jonge boeren uit Vlaanderen en (zuidelijk) Nederland samen op De Kollebloem voor de BD-Zomerschool. Tijdens dit sudieweekend verdiepen ze hun kennis over de landbouw en wisselen hun ervaring uit met elkaar en met oudere boeren. In die ontmoeting verbinden ze de theorie en de praktijk van de biodynamische landbouw. Dit jaar gaan ze aan de slag rond de wondere wereld van de bodem in de levende landbouw. In samenwerking met de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding.

Door de groeiende belangstelling voor natuurlijk imkeren organiseren we de eerste lesgeverscursus, die specifiek gericht is op lesgeven over natuurlijke imkerij. De cursus duurt drie halve dagen en gaat door in Gent in september en oktober 2019. De cursusbegeleider is Geert Groessens, sinds jaren lesgever van de cursus Natuurlijk Imkeren van Landwijzer.

De cursus Natuurlijk Imkeren bestaat uit (1) 3 theorieles-dagen in Gent, (2) 5 lesdagen met theorie en praktijk op locatie, (3) stagemomenten met een stagemeter of-peter in de lente en zomer, en loopt van december tot september.
Je wordt aangemoedigd om dan te starten met een eigen bijenvolk en je hierbij te laten ondersteunen tijdens een vervolgcursus/terugkomdagen in het tweede jaar. 
In het najaar van 2019 plannen we nieuwe jaarcursussen.

Een boeiende opleiding (60 lesuren), die grondig ingaat op alle aspecten van de biologische gewasbescherming, ook preventie en functionele agro-biodiversiteit.
Deze cursus is geldig voor het behalen van de P2-licentie. 
Voor gevestigde en startende bioboeren, professionele praktijkervaring is vereist.
I.s.m. BioForum en de praktijkcentra.

Een krachtige 5-daagse cursus waarin de systeembenadering van de biologische landbouw centraal staat.
Voor mensen die werkzaam zijn in de sector (onderzoek, beleidswerk, verkoop, …), of er een grote interesse in hebben, en zich willen verdiepen in de biolandbouw. 
De cursus gaat elke dag (per thema) door op een (ander) specifiek biologisch landbouwbedrijf in Vlaanderen.
De komende inspiratiecursus plannen we in het najaar 2019.

Door de groeiende belangstelling voor natuurlijk imkeren organiseren we de eerste lesgeverscursus, die specifiek gericht is op lesgeven over natuurlijke imkerij. De cursus duurt drie halve dagen en gaat door in Gent in oktober en november 2019.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!