Een inkijk in de stagepraktijk: Matthieu op het Blozend Tomaatje

Matthieu Tassetti zit in het eerste jaar van het Leertraject Bio- & BD- Landbouw in Leuven. Hij  loopt stage bij Het Blozend Tomaatje in Vosselaar. Hij doet er zijn eerste ervaring op als bioboer, ziet verschillende compost- en bodembewerkingstechnieken in de praktijk en leert uit diverse inspiratiebronnen.

"In mijn eerste jaar van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw van Landwijzer, heb ik gekozen om een groot deel van mijn stage te lopen bij Het Blozend Tomaatje in Vosselaar.

De CSA zelfoogstboerderij het Blozend Tomaatje, dat is: 7000m², twee serres voor productie, een serre voor opkweek, een serre voor opslag en sinds kort twee dômes. Patrick en Kristien zijn het bedrijf begonnen in 2018 met als inspiratie de bio-intensieve methode van Jean-Martin Fortier. Bijgevolg hebben de bedden allemaal dezelfde afmeting (30m lang voor 80cm breed). Daarna, toen Patrick Russische tomaten aan het bestellen was, ontdekte hij Ivan Ovsinsky. Hij schreef in 1900 het boek: “A new system of agriculture”. Daarin staat voornamelijk dat “het niet noodzakelijk is om de bodem te fertiliseren als wij hem met zorg behandelen”. De principes in dit boek sluiten aan bij de nieuwe bewegingen zoals No-Dig van Charles Dowding en MSV (Maraîchage sur Sol Vivant) in Frankrijk. Het Blozend Tomaatje is een mix van deze visies. Het is dus een perfecte plek om deze methoden te zien en in praktijk te brengen."

"Als je bij Het Blozend Tomaatje aankomt, zijn de bladeren het eerste wat je ziet. Ze worden massaal gebruikt als mulch en compost. In een paar jaar tijd heeft Patrick een indrukwekkende laag van vruchtbaar bodem geregenereerd. Dit jaar zou het laatste jaar zijn waarin veel kubieke meter bladeren met kruiwagens zullen verplaatsen worden. De bodem is rijk genoeg om de groenteproductie van de volgende jaren te steunen en de bedden zullen verder met de groenteresten en bladeren gemulchd worden.

Maar Patrick en Kristien hebben nog veel projecten. Een nieuw deel van het veld is dit jaar ontworpen. Er zal een bloemenpluktuin zijn, nieuwe bedden voor teelt-testen en voor hun eigen consumptie, twee nieuwe dômes (een voor een winkel een voor opkweek) en misschien wordt er nog een grotere dôme gebouwd met hun huisje erin!

Meer dan een zelfoogstboerderij is het Blozend Tomaatje de belichaming van een levensideaal."


Foto's en tekst: Matthieu Tassetti
Matthieu zit in het
 eerste jaar van het leertraject biologische en biodynamische landbouw in Leuven. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/vorming/leertraject-biolandbouw

Naar overzicht nieuwsbrief april 2022