Op 5 december is het internationale bodemdag. Deze dag vraagt onze zorg en aandacht voor de dunne vruchtbare toplaag van het productieve landschap, dat letterlijk en figuurlijk de voedingsbodem is voor ons voedsel. Want bodems staan wereldwijd onder druk. Onaangepaste landbouwtechnieken veroorzaken bodemdegradatie door bodemverdichting, bodemerosie, verlies van organische stof, uitdroging, enz. In Vlaanderen komt daar nog bovenop het versnipperen en in beslag nemen van landbouwgronden voor allerlei andere doeleinden zoals wegen en bebouwing (verharding), vertuining, verpaarding …. En dan is er nog de groeiende beweging die er van uitgaat dat er zelfs helemaal geen bodem meer nodig is voor voedselproductie dankzij technologische innovaties als hydrocultuur, vertical farming of kweekvlees.
Te midden van zoveel gebrek aan kennis, kunde en respect voor de kwetsbare laag van Moeder Aarde die ons vitaal voedsel schenkt, is inzicht en verwondering voor de processen in de bodem het eerste wat we in ons Leertraject Bio- en BD-landbouw onze deelnemers bijbrengen. Op de bodemdagen in september stonden we hier opnieuw bij stil bij het maken van bodemprofielputten op enkele biobedrijven. Groot is dan onze vreugde als we een humusrijk bodemprofiel, een diepe doorworteling, een veerkrachtige waterhuishouding of een actief bodemleven mogen ontdekken. De ontmoeting met een ‘pendelaar’, een diepgravende regenworm die symbool staat voor een vruchtbare bodem, is dan de kers op de taart.
Benieuwd naar het Leertraject Bio- en BD Landbouw? Lees er hier meer over of schrijf je in voor een info-avond.
Meer info over wereldbodemdag: https://www.un.org/en/observances/world-soil-day