De basis voor de biodynamische landbouw werd gelegd toen Rudolf Steiner in 1924 voor boeren lezingen gaf over antroposofische, geesteswetenschappelijke gezichtspunten voor de landbouw. Deze landbouwcursus was zowel diep spiritueel als heel praktisch. Deze winter willen de BD-vereniging, Kraaybeekerhof en Landwijzer de bron van inspiratie die de Landbouwcursus nog steeds is, opnieuw ontsluiten.
Met de acht voordrachten van “de landbouwcursus” reikte Rudolf Steiner de verontruste boeren van zijn tijd nieuwe inzichten aan. Hoe de boer zelf de beste onderzoeker van zijn bedrijf is, hoe de plantengroei beter begrepen kan worden door de hele kosmos erbij te betrekken, waarom de bemesting vooral om het verzorgen van het leven in de bodem gaat, en nog veel meer.
De landbouwcursus is nog steeds toepasbaar, en ook in de 21ste eeuw brandend actueel.
Lees hier het verslag van de cursusreeks 2018-2019.
Doelpubliek
De 'landbouwcursus lezen en toepassen' richt zich naar mensen die zich dieper willen verbinden met de bron van de biodynamische landbouw.
Lesgevers en begeleiding
Koen Dhoore geeft als hoofddocent uit het leertrajct toelichting over de achtergronden en het bredere kader. Antoine De Paepe vertelt over zijn ervaringen als biodynamische boer bij De Kollebloem CVBA.
Data en locaties
Gedurende 4 dinsdagen komen we samen op telkens een andere boerderij. In de voormiddag bespreken we een eerste voordracht. Na de middagpauze (zelf eten voorzien(!) , dranken zijn aanwezig) gaan we rond op het gastbedrijf en bespreken we vervolgens nog een tweede voordracht.
We spreken ter plaatse af om 10 u, Het einde is voorzien om 17 u.
In het najaar van 2019 ging er een cursus van start in West Vlaanderen. Er is momenteel nog geen nieuwe cursus gepland.
Wie met de vraag zit of deze cursusreeks later ook in haar of zijn regio kan plaatsvinden kan contact opnemen met siebe.keirse@landwijzer.be
Het samen lezen en bespreken van de landbouwcursus werkt zo verrijkend, dat ik al uitkijk naar een volgende sessie. Eigenlijk zou iedereen deze ‘cursus’ moeten gevolgd hebben.
Cursusbijdrage
Richtprijs: 100€ (beroepsleden BD-vereniging betalen 80€).
Interesse?
In het najaar van 2020 plannen we een nieuwe reeks. Wil je hiervan als eerste op de hoogte gehouden worden? Dan kan je je alvast hier aanmelden.