Landwijzer staat voor een nieuwe uitdaging
Beste lezer,
Reeds 25 jaar organiseren we landbouwvorming met als doel de professionele biologische & biodynamische landbouw in Vlaanderen kwalitatief te laten groeien. Vandaag staan we voor nieuwe uitdagingen.
We hebben de eerste 25 jaar een hele reis gemaakt die nooit mogelijk was zonder de steun en inzet van vele mensen en organisaties. De beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw van Landwijzer is steeds een springplank geweest voor heel wat - vaak nieuwe - starters die professioneel aan de slag wilden gaan in de landbouw.
Samen met onze toegewijde docenten en stageboeren hebben we hen zo goed mogelijk voorbereid op hun instap in een uitdagende sector. De rode draad was steeds de individuele professionele ontwikkeling als ondernemer, en dit dmv teelttechnische vorming en bedrijfseconomische begeleiding.
De opleiding heeft om die reden een sterke aantrekking gekend bij nieuwkomers in de landbouw.
En daar zijn we best trots op. Zo werken er momenteel meer dan 160 afgestudeerde cursisten op een (eigen) landbouwbedrijf. Zij mogen fier zijn op de vernieuwing en verandering die ze waarmaken in de Vlaamse biolandbouw.
Maar nu staan we dus voor een nieuwe uitdaging.
Vanaf 1 januari 2024 wijzigt de Vlaamse Overheid de regels voor de financiering van de naschoolse landbouwvorming.
Het vormingsdecreet, waarbinnen Landwijzer sinds 2005 haar opleidingen kon financieren, wordt vervangen door een nieuw kader dat overwegend focust op zij die reeds actief zijn in de landbouw. Voor de nieuwe starters in de landbouw wordt er in dit kader heel wat minder mogelijk. Daardoor zijn we genoodzaakt de omkadering en financiering van onze beroepsopleiding te herdenken.
Het verleden leert ons om op de eerste plaats vertrouwen te hebben dat ook nu de juiste mogelijkheden op ons pad komen die ons zullen helpen bij het verder realiseren van onze missie. We zijn dan ook een traject gestart waarbij we met mensen en organisaties uit ons netwerk onderzoeken hoe we onze bestaande doelgroep verder kunnen bedienen en tevens nieuwe doelgroepen kunnen aanspreken. We onderzoeken ook nieuwe financieringsmogelijkheden om onze werking verder te ontwikkelen.
We nodigen je uit om met ons mee te denken en ideeën te delen die kunnen bijdragen aan de verdere kwalitatieve groei van de Vlaamse biolandbouw in de komende 25 jaar.
Wil je met ons meedenken? Meld je via siebe.keirse@landwijzer.be
Landwijzer VZW