In de bio- en BD-landbouw hebben we er onze missie van gemaakt om gezonde voeding aan te bieden die vanuit een natuurlijke immuniteit tot groei en rijping is gekomen en niet dankzij allerlei technologische en chemische ingrepen. Omdat we weten dat dit bijdraagt aan de natuurlijke immuniteit van de mens en z'n omgeving. En dat hebben weer een groeiend aantal consumenten zich beseft toen de lockdown inging. Opeens werden biowinkels en korte keten biobedrijven overspoeld door nieuwe klanten, abonnees en zelfoogsters.
In Nederland kwam de directeur van Odin Coöperatie op de radio naar aanleiding van hun 10.000e coöperant die ze begin mei mochten verwelkomen in wat ondertussen de grootste foodcoop van Nederland is. Odin is al sinds de jaren 1980 pionier in duurzame handel in biologische en biodynamische voeding en vormde zich de voorbije jaren om tot een coöperatie waarin alle marktspelers uit de voedselketen deelnemen, inclusief de consument, zodat de hele keten van veld tot bord effectief duurzaam, fair en zo lokaal mogelijk wordt.
We hebben in Vlaanderen nog niet op die schaal vergelijkbare visionaire handelsbedrijven in de biosector. De grote spelers bij ons worden voornamelijk gefinancierd en geleid door een beperkte groep aandeelhouders die brood hebben gezien in de groeiende handel in biovoeding en dat beschouwen als een winstgevende investering voor zichzelf. Maar toch hebben wij in zekere zin ook onze eigen ‘grootste foodcoop’ in Vlaanderen. Sinds 2007 is de Vlaamse CSA-beweging (Community Shared Agriculture) sterk gegroeid tot bijna 50 CSA’s, waarvan velen met een zelfoogst-formule werken. Ook zij hebben in de voorbije maanden veel nieuwe vragen gekregen. Samen hebben ze ondertussen ook 10.000 deelnemers. Zij werken niet enkel aan gezonde voeding, maar ook aan community-building, onthaasting, gezonde beweging, educatie, een faire lokale economie en zo ook een brede ondersteuning van de algehele immuniteit van hun deelnemers.
Wij konden, na weken van verplicht uitstel, eind juni de afstuderende cursisten van ons leertraject uitwuiven. Zij hebben tussen september en februari gewerkt aan stevig onderbouwde bedrijfsplannen voor hun projecten, die ondertussen al op verschillende plaatsen gestart zijn. Ook zij zullen bijdragen aan de verdere groei van wat we voortaan misschien niet enkel biologische, agro-ecologische, herstellende of klimaatadaptieve landbouw mogen noemen, maar tevens immuniteits-versterkende landbouw.
Geert Iserbyt