Inkijk in de stagepraktijk: Mathieu op Ferm

Mathieu De Meester startte in september met het Leertraject Bio- & BD-Landbouw in Leuven. Hij loopt stage op Ferm in Hombeek, waar stageboeren Sander en Veerle groenten, kruiden en bloemen telen op 1,5 ha. Hun afzet speelt zich nadrukkelijk af in de korte keten: lokale winkels, markten en restaurants verkopen/verwerken hun met zorg geteelde gewassen (keuze uit honderden speciale soorten!). Tijdens het zomerseizoen kan je je aankopen doen in de veldwinkel op het erf of er zelf je bloemen, kleinfruit en aardbeien plukken. Er worden ook boeketten gemaakt op bestelling voor feesten en ander gelegenheden. Mathieu vertelt je over hoe de boerenweelde zich voor hem bij Ferm manifesteert, ondanks het magere voorjaar.

Ik begon mijn stage op Ferm in oktober van vorig jaar. Dat is intussen al acht maanden geleden. In die tijd leer je een bedrijf kennen, alsook de trouwe klanten, de familie kwartels die na talrijke ontmoetingen nog steeds angstig wegvliegen, de koppige versnellingsbak van de tractor. En natuurlijk, de mensen die het bedrijf dragen: bedrijfsleiders en koppel Sander en Veerle en vaste werkkracht Niels. Dat dit vaak een zware last is om te torsen, is me ook snel duidelijk geworden. Zeker wanneer wederkerend onweer maandenlang de enige wetmatigheid lijkt te zijn. Maar goed, ik ben een naïeve eerstejaars en ik vind het allemaal nog schoon zonder schijn. 

Ik herinner me mijn eerste ontmoeting met Sander nog goed. Hij nam zijn tijd om me rond te leiden op zijn veld en liet me vol trots allerlei groenten en kruiden proeven waarvan ik het bestaan niet afwist. Deze “speciallekes” zijn, naast de bloemen van Veerle, het handelsmerk van Ferm en een belangrijke reden waarom ik voor de stageplek koos. Mijn meest concrete raakvlak met de opleiding was namelijk mijn ervaring met en liefde voor koken. 

Op Ferm leerde ik de 'Hakurai' raap kennen, een heerlijk zoete Japanse raap die je doet afvragen waarom de doorsnee raap nog in de winkel ligt. Omver werd ik geblazen door 'Puntarelle', een cichoreiachtige en de mooiste groente op aarde. 'Hersthoornweegbree', een bladgewas dat zijn schilderachtige naam alle eer aan doet. Mijn start op Ferm resulteerde in een onstuimige heropflakkering van mijn keukenexperimenten, tot groot genoegen van mijn huisgenoot.

Waar het voor mij vanuit voedselliefde vertrokken is, is mijn perspectief op landbouw de afgelopen acht maanden gigantisch verruimd. De inzichten die ik verkregen heb zijn te talrijk om hier allemaal op te sommen. Ik zou er toch graag één meegeven.

Tijdens onze eerste ontmoeting zei stageboer Sander tegen mij, en ik dacht er sindsdien vaak aan terug: “Een boer is in de eerste plaats een bewaarder van de bodem”. De diepgang (ik zou liegen moest ik hier “no pun intended” bij schrijven) van deze uitspraak kan moeilijk onderschat worden. Als boer ga je je bijna reflexmatig gaan verbinden met de geschiedenis, het heden en de toekomst van het stuk grond waar jij toevallig op bent beginnen boeren. Je gaat je verbinden met de natuur en al de processen die zich daarin afspelen. Of je deze processen als boer en als mens nu snapt of niet, je voelt je er verantwoordelijk voor. We voelen dat deze in stand gehouden moeten worden, want wij zijn als mens afhankelijk van deze processen en niet omgekeerd."

Dit en vele andere waardevolle lessen is wat mijn ervaringen op Ferm me hebben bijgebracht. En als ik het dan in de toekomst toch ooit eens zou vergeten, kan ik me troosten aan het feit dat ik tijdens deze periode echt wel heel erg lekkere dingen heb gegeten.

Groeten,

Mathieu


Foto's en tekst: Mathieu De Meester - juni 2024
Mathieu zit in het eerste jaar van het leertraject biologische en biodynamische landbouw in Leuven. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/leertraject. Je vindt er nog enkele info-avonden terug voor de start in het leertraject in september 2024.

Naar overzicht nieuwsbrief juni 2024