Inkijk in de stagepraktijk: Sander bij CSA Perkuus en De Groentelaar

Sander Heyvaert startte in september met het Leertraject Bio- & BD-Landbouw in Leuven. Hij loopt stage op CSA Perkuus in Sint-Pieters-Leeuw en bij tuinbouwbedrijf De Groentelaar in Pepingen. We vroegen Sander om over de beide van zijn boeiende stages iets te schrijven, kwestie van hem voor geen moeilijke keuzes te stellen. Een inkijk om U tegen te zeggen over twee prachtige diverse bedrijven in de rand van het Brusselse. 

Sander op Perkuus

Stagebedrijf 1: CSA Perkuus. Stageboerinnen Hilde en Charlotte, beide oud-cursisten van Landwijzer, vonden elkaar en richtten samen urban farm Perkuus op in de stadsrand van Brussel. Ze verzorgen 250 gezinnen van groenten en zetten aanvullend af in de korte keten. Deze twee boerinnen met lef verbinden de regio waar ze zich vestigden, die de ‘De Boerkozen’ genoemd wordt en een rijk landbouwverleden heeft, met de stad. Mensen naar het veld brengen en het veld naar de stad, is wat ze nastreven en daardoor verbinding creëren tussen henzelf, de gronden en de eters. Deze centrale sociale component zorgt voor veel gedragenheid en vele mooie en leuke, inclusieve activiteiten op het veld.

Stageplek 2: De Groentelaar, is een bruisend kleinschalig Pajottelands tuinbouwbedrijf geleid door jonge boeren die eer vinden in het conserveren van gebruiken uit de traditionele landbouw. Paard en kar worden er nog aangewend om het land te ploegen en oude graansoorten sieren het glooiende landschap en vervolledigen hun aanbod (meel), naast kraakverse groenten, met passie geteeld. Op een boogscheut van Brussel is de stedelijke korte keten nabij met een grote afzet in de horeca en verder kan je terecht op de boerderij voor de wekelijkse groentemarkt (met vele leuke bijhorende festiviteiten!).
(Stageboer Tijs stroomde vorig jaar in, in het derde jaar van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw en werkte samen met (inmiddels oud-)cursist en stagiairJo (afgelopen jaar afgezwaaid bij Landwijzer en ondertussen vaste medewerker bij De Groentelaar) aan een optimalisatieplan voor De Groentelaar.)


Beste lezer,

De rubriek deze maand gaat over exact hetzelfde waarover het anders ook gaat: prachtige velden, lekkere groentjes, flaters, stront en enorm fijne mensen.

Mijn stage speelt zich af op Perkuus in Sint-Pieters-Leeuw, achter het Erasmus ziekenhuis.

Mijn stage speelt zich ook af bij De Groentelaar in Pepingen, achter dat andere veld, achter dat andere veld.

 

Perkuus dat is kwaliteit, dat weet iedereen. De burenboeren komen daar langs met legendarische uitspraken als: “Ik dacht alé zo 2 vrouwe, wa gaat da geven, ma tstaat hier tedekke schoon allemaal!”. “Bedankt voor het compliment?” dachten Hilde en Charlotte bedenkelijk. Of “Wat hebben jullie gedaan met die prei? Hedde daarop gepist misschien?”. De man zag inderdaad correct dat het mooie preien waren.

De samenwerking tussen Hilde en Charlotte lijkt vanzelf te gaan; onkruid staat blijkbaar niet op de bestellijst van bio markt De Barn (afzet – Sint Gillis) en de CSA’ers lopen er vrolijk de kantjes van af. Het grote geheim van hun succes heb ik nog niet achterhaald, al zal het zeker te maken hebben met woorden als efficiëntie, een slim bedrijfsmodel, persoonlijke energie, enz.

Ik weet wel één ding: dat ik nog niets weet en van hen veel kan leren. De sfeer zit goed en kansen om te falen krijg ik eindeloos. Als ik een volle kar met geoogste, gewassen en groenten laat kantelen, dan is dat ‘weer een ervaring erbij’. De tweede keer is het dat ook, ongeveer.

Op De Groentelaar werden alle geheimen al onthuld nog voor ik goed en wel begonnen was. Gevoelens delen en hard labeur gaan hand in hand, waar schoonheid en efficiëntie elkaar raken. Ook daar stond de prei schoon, zei ik. Het bleek look te zijn. Tijs, Lode en Jo weten duidelijk waarmee ze bezig zijn, en waarmee ze bezig zijn is een hele boterham! Door boten te bevaren, Teirf te schenken en boerenacties te voeren veroveren ze menig Pajottenlanderhartje. Hun heerlijk frissig fruitig blond biertje is een high value crop op de maandelijkse feestmarktjes, en oh ja, ze telen ook lekkere groentjes.

Ook dit nog: het grootste gemeenschappelijke punt tussen beide bedrijven is geen punt maar een hoop. De hoop dat prijzen terug omhoog gaan, en een hoop mest van Dubbeldoel in Gooik. Hier kan Laura, die met al haar koeienpassie stage loopt op Dubbeldoel, misschien volgende keer meer over vertellen.

 

Tot ziens,

Sander

Sander op De Groentelaar


Foto's en tekst: Sander Heyvaert- juli 2024

Sander zit in het eerste jaar van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw in Leuven. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/leertraject. Je kan je nog inschrijven voor de start van het leertraject in september 2024.

Naar overzicht nieuwsbrief juli 2024