Na meer dan 25 jaar Landwijzer kijken we graag hoe het onze oud-cursisten vergaat. Deze maand stellen we ex-cursist Eric Seynaeve (22e cyclus) aan je voor, die instapte als vennoot bij De Wakkere Akker. Hij vertelt over hoe alles loopt op het bedrijf.
Hoi iedereen. Mijn naam is Eric en ik ben één van de boeren van De Wakkere Akker, een groenten zelfoogst CSA boerderij in Herent. We hebben momenteel 220 leden met een maximum van 300 en telen groenten, fruit en kruiden op 1,4 hectare. Daarnaast is er zo’n 4,5 hectare grasland en is alles omringd door bomen, wat het een unieke plek en rustpunt maakt.
Tijdens mijn eerste jaar bij Landwijzer, in 2020, had ik een lijst gekregen van mogelijke stagebedrijven. Bij De Wakkere Akker was er direct een klik en dat is enkel maar zo gebleven. Het is een super fijne plek met super fijne mensen. Na dat stagejaar, is het contact gebleven. Op het einde van de opleiding, was er de mogelijkheid om in te stappen wat ik direct met beide handen aangegrepen heb.
Hoewel het nu twee pittige jaren waren, heb ik er toch nog geen moment spijt van gehad. Eerst was er de onzekerheid door het vertrek van de eigenaar van de gronden. Dan zijn de hemelsluizen open gegaan en dat is nog niet echt gestopt. Onze groenten zien hier enorm hard van af. Het is zo spijtig om de leden, zeker de nieuwe, niet te kunnen bieden wat we voorzien hadden.
Op zo’n moment is het fijn dat je niet alleen staat. We kunnen tussen de boeren ons hart luchten. Ook voelen we ons gedragen door de gemeenschap van onze CSA.
Op zo’n moment snap je echt wat ondernemerschap is. Doorzetten, erin blijven geloven, vooruit blijven kijken. Je leert erover tijdens de lessen, maar zien dat je dit in de praktijk in je hebt is wel een opluchting. Hoewel het natuurlijk niet eenvoudig is.
Op zo’n moment komt de spreuk “Never waste a good crisis” echt van pas.
Ten eerste zijn we dit jaar heel hard naar buiten gekomen met De Wakkere Akker. Niet alleen is er een zeer actieve sociale media team opgestaan, maar ook een aantal artikels die over De Wakkere Akker geschreven zijn én zijn we laureaat van De Korte Keten Kop, een wedstrijd rond de korte keten in Vlaams Brabant. Nu deze nog winnen (hint: stem op ons!).
Ook hebben we het er met de boeren over gehad en we gaan onze afzet diversifiëren. Ik ben blij dat er zo ruimte komt op het veld van De Wakkere Akker zelf om mijn droom en eigenlijke drijfveer om aan de opleiding te beginnen tot uiting kan brengen: het systeem van 'Ferme du Bec-Hellouin' uitbouwen in Vlaanderen. Tijdens het stagejaar bij De Wakkere Akker kon ik er al mee experimenteren en het voelde zó goed aan! In de economische studie tijdens het 3e jaar was duidelijk dat het ook economisch haalbaar is.
Dat geeft me energie om ervoor te gaan. Gedragen door de toffe sfeer en de sterke gemeenschap die er is, zal het zeker lukken.