Wout Goossens zit in het derde jaar van het Leertraject Bio- & BD- Landbouw in Gent. Momenteel legt hij de laatste hand aan de presentatie van zijn bedrijfsplan. Eind deze maand zal hij dit verdedigen voor zijn mede-cursisten en docenten.
Via zijn stages bij Het Poldervelde en De Woudezel werd Wout geïnspireerd om als regeneratieve boer aan bosrandbouw te doen. Hieronder beschrijft hij hoe dit proces tot stand kwam en hoe zijn toekomstplannen er uit zien.
Van dromen naar doen, naar grotere dromen, naar werkelijkheid
Toen ik met het Leertraject Bio- & BD-Landbouw begon had ik het nooit voorzien dat ik nu al een eigen(tijdse) boerderij zou opstarten! Het begon met kind zijn en in de natuur spelen en evolueerde naar het zeer bewust bezig zijn met ecologie en onze menselijke impact. Zo ben ik beginnen werken in biologisch veganistisch restaurant Lekker GEC in Gent en werd van daaruit geboeid door het voedsel dat wij verwerkten: terug naar de basis! Landwijzer heeft me tijdens de opleiding een breed netwerk aangeboden en me verschillende perspectieven en manieren van landbouw aangereikt. Zo heeft elke cursist een andere insteek en andere dromen en doelen.
Die van mij gingen naar bodemherstel en ecologisch robuustheid. Zo kwam ik voor mijn stage terecht bij het Polderveld waar er aan groenteteelt wordt gedaan zonder bodemverstoring: boer Lieven is een heerlijke bodem- en bomennerd! Op het Polderveld hebben we veel geoogst en gemulcht als voorbereiding op de groenteteelt. Mulchen is het bedekken van de bodem met organisch materiaal, bv. bladafval, houtsnippers, compost, champost, .. met als doel het activeren en opbouwen van de bodem en het bodemleven. Deze gaan aan de slag om dit organisch materiaal te verwerken en verteren, zo krijgen we een actieve bodem wat ten goede komt van de groenten en meerjarige gewassen die er geteeld worden. Dit mulchen heeft ook al functie om zgn. onkruid te onderdrukken, geen naakte bodem te hebben, de grond teeltklaar te maken zonder aan bodembewerking te doen (opnieuw ten goede van het bodemleven). Boer Lieven maakt dan ook graag tijd om de evolutie van dit bodemleven nauwlettend bij te houden en sturen!
Aanvullend volgde ik ook nog een jaar lang stage bij Voedselbos de Woudezel. Boer Diderik is 12 jaar geleden begonnen met een voedselbos op landbouwschaal en heeft heel wat plantenkennis en ervaring met zo’n complex meerlagig systeem. Op de Woudezel werd er niet anders omgegaan met de teelt van één- en meerjarigen. Op deze plek was de diversiteit aan werken zeer groot: planten bomen en struiken, oogsten van kleinfruit en groter fruit, onderhouden, snoeien en kappen van bomen, dieren verzorgen en eten geven, verkoopbaar plantgoed verzorgen en verkopen, bevriend worden met brandnetels, stekels en doornen en een van de belangrijkste: constant observeren hoe de natuur reageert en zo aangepast reageren als voedselbosboer.in.
Volledig geïnspireerd door mijn stageboeren willen mijn collega Brent en ik ook aan bosrandbouw doen: alle verschillende bomen-, struik-, kruid- en klimlagen in een productief systeem ontwikkelen dat toch aanvoelt als een savanne-landschap. Een beetje bebost met open plekken en kleinere -wilde en gedomesticeerde- dieren. In de zomer van 2021 had ik de kans om te solliciteren als regeneratieve boer voor een boerderij in Laakdal, dat mogelijk gemaakt werd dankzij Lenteland. Het idee is om die bosrandbouw in de praktijk te brengen! Deze winter ben ik tussen de opstart van de boerderij nog de laatste lessen in het derde jaar van het Landwijzer-leertraject aan het volgen, plantgoed aan het bestellen voor komend groenteseizoen, plannen aan het maken om een voedselbosgaard aan te planten... en komt de droom tot leven! Het is zeker een uitdaging, maar met de hulp van mijn collega Brent, oud boer Rik, mijn bio-familie, vrienden en vriendin voel ik me meer dan gesteund! We hebben de boerderij vernoemd naar de familie die hier reeds 100 jaar voor ons boerde. Een ode aan het verleden, met de blik op de toekomst: de Strackxhoeve! Nu al te vinden op de welbekende sociale media, binnenkort een eigen website. Welkom!
Foto's en tekst: Wout Goossens
Wout zit in het derde jaar van het leertraject biologische en biodynamische landbouw in Gent. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/vorming/leertraject-biolandbouw