De inspiratiecursus bestaat 10 jaar en ook voor deze jubileumeditie in 2023 mochten we opnieuw een dankbare en leergierige groep cursisten welkom heten. In een traject van 5 dagen trachten we het werkingsgebied van de agro-ecologische landbouw voor te stellen gesteund op de thema’s bodem, plant, dier, economie & kennisdeling. Met de BoerEnCompagnie, CSA Goedinge, 't Livinushof, De Witte Liereman & De Zonnekouter konden we andermaal rekenen op de bereidwillige medewerking van de boerderijen om onze gasten te ontvangen. Zonder de talrijke gastbedrijven kan er geen inspiratiecursus bestaan, en daar zijn we hen allemaal ontzettend dankbaar voor.
In de cursus trachten we de landbouwpraktijk praktisch en voelbaar voor te stellen. Toch beaamt het elke boer om creatief te zijn en over voldoende verbeeldingsvermogen te beschikken. Zo sprak onze bodemdocent Dave op de eerste lesdag over de samenwerking tussen bacteriën en schimmels in de bodem. En ook al blijft deze samenhang met het blote oog onzichtbaar, ze zorgen wel degelijk voor een essentiële uitwisseling van nutriënten. In de agro-ecologische landbouw willen we net dergelijke samenwerkingen versterken zodat we deze kwaliteiten ook in de landbouw kunnen laten spreken.
Het laat meteen de fundamentele waarde zien van een goed bodemleven. De mogelijkheid van honderden andere onzichtbare associaties in de bodem spreekt evenzeer tot de verbeelding van de deelnemers.
Er bestaan momenteel geen eenduidige statuten over wat agro-ecologie moet zijn. En dat maakt dat wij met de deelnemers ook nog wat verbeeldingskracht kunnen oproepen om daar samen in gesprek over te gaan.
Het is enigszins vanzelfsprekend dat we ons in de eerste plaats focussen op de ecologische productie van voeding. Maar steeds sneller moeten we onze aandacht ook schenken aan de sociale, economische & de landschappelijke dimensie van de boerderij,
We zien de bio-sector in die richting evolueren maar soms worden we geconfronteerd met factoren die deze ontwikkelingen afremmen. De ene keer kunnen dat storende stedenbouwkundige belastingen zijn op de percelen, maar even goed zijn er soms historische praktische omstandigheden die een rol spelen op de boerderij. Het is daarom bewonderingswaardig dat we in de cursus steeds opnieuw veerkrachtige boer.inn.en mogen ontmoeten die deze uitdagingen dagelijks aangaan.
En zo gaat het toch vooruit. Op laatste lesdag op De Zonnekouter hebben we de cursus kunnen afronden door de fijnstoffelijke wisselwerking tussen kalk & kiezel te introduceren aan de hand van de tomatenteelt. Dit geeft mogelijks aan dat het bewustzijn rondom de bio-dynamische landbouw op dat vlak ook in beweging is.
In de voorbije 10 jaar hebben we zo’n 200 cursisten mogen meenemen in dit traject. Door hun medewerking, oplettendheid en fundamentele vragen hebben zij eigenlijk zelf dit traject mee vorm gegeven. En zo gaf de groep dit voorjaar ons opnieuw de nodige inspiratie & goesting om het traject verder te blijven ontwikkelen.
Siebe Keirse - juni 2023
Meer info over de inspiratiecursus vind je hier.
Heb je interesse om deel te nemen aan een volgende cursusreeks?
Meld je aan op onze interesselijst om op de hoogte te blijven van de start in oktober 2023.