Gespreid over twee locaties in Vlaanderen, en onder begeleiding van 5 lesgevers, zijn we in maart 2021 opnieuw van start gegaan met de beginnerscursus Natuurlijk Imkeren (2 jaar).
In het eerste jaar hebben 15 imkers-in-spé zich ingeschreven voor het eerste jaar. Dit gaat door op onze educatieve bijenstand op de bio-boomgaard Den Boogerd in Zelem. We werken bewust met kleinere groepen zodat elke deelnemer maximaal de mogelijkheid krijgt om contact te maken met de bijen, te observeren en tijdens de praktijknamiddagen zelf voldoende te oefenen.
Voor de meeste tweedejaars was het opnieuw aanknopen met een traject dat ze al even geleden gestart hebben. Vorig jaar is het tweede jaar namelijk niet kunnen starten wegens de Covid-19 crisis. Uit de verschillende eerste jaren zijn er 11 cursisten doorgestroomd en kenden zij een doorstart op onze educatieve bijenstand op bio-boerderij De Zonnekouter (Machelen-aan-de-Leie).
Met het eerste jaar nemen we altijd voorsprong op het bijenseizoen door eerst nog voorbereidende theorielessen te organiseren over de samenstelling, dynamiek en warmtehuishouding van een bijenvolk. Dat zijn lessen waar de bij centraal staat. Deze lessen gingen online door in afwachting dat we opnieuw live mochten samen komen.
Vanaf april verhuisden we dan stilaan richting de bijenstand voor de eerste kennismaking met de praktijk.
We hebben kunnen genieten van de eerste versoepelingen in het volwassenenonderwijs waardoor we net op tijd, met de lente als steun in de rug, onze lessen op de bijenstand buiten mochten organiseren.
Voor de meesten van hen was dit een eerste tastbare ervaring met de praktijk van het natuurlijk imkeren. Al snel vinden observaties en uitwisselingen plaats. Als het kan wordt een kast opengedaan. Maar soms is dit niet mogelijk omwille van het weer. Ook deze realiteit hoort af en toe bij het natuurlijk imkeren.
Begin mei hadden we het absolute privilege om een zwerm bijen te mogen begroeten op de boomgaard. Samen met de cursisten hebben we deze zwerm een voorlopige warme thuis gegeven op de bijenstand. Een feestdag!
De nieuwe cyclus is helemaal van start gegaan, de energie zit goed en we hopen velen van hen volgend jaar te mogen verwelkomen in het tweede jaar.
Het tweede jaar is, na een jaar uitstel, eindelijk ook live kunnen starten op de educatieve bijenstand op bio-boerderij Den Boogerd in Zelem . Deze groep is samengesteld uit doorstromers van verschillende eerstejaarsgroepen, waardoor er een pak nieuwe kennismakingen plaatsvonden.
De bijenstand zelf heeft in de winter enkele renovaties gehad, vooral in de omgeving rond de stand, zodat de stand beter bereikbaar is en er meer plaats is voor drachtplanten.
Het tweede jaar bestaat voornamelijk uit praktijkmomenten waarbij de cursisten zelf een bijenvolk verzorgen onder begeleiding van onze docenten. De kennis die opgebouwd is in het eerste jaar is hierbij essentieel. Hiernaast brengen de cursisten, in het begin van de les, ook zelf persoonlijke leervragen in. Aangezien de meeste cursisten ondertussen zelf een bijenvolk hebben loopt dit bijzonder goed.
Door de bijensterfte van de afgelopen winter zijn we in april moeten opstarten met nieuwe volkeren. Dat is vanzelfsprekend niet fijn, maar zorgde wel voor leerkansen bij de cursisten. Tijdens de eerst lesdagen hebben we samen deze nieuwe lesvolkeren overgedragen naar onze Warrékasten en Einraumbeutes. Het duurde niet lang of er hing opnieuw een wervelend zoemend geluid op de bijenstand: overdracht geslaagd.
Tijdens de afgelopen lessen namen we vooral de tijd om inspecties uit te voeren en met lichte bijsturingen de praktijk van het natuurlijk imkeren verder te verfijnen. Hiernaast was er ook tijd om een zwermval en een zwermlokkast te ontwerpen. We wachten af of deze in werking zal moeten treden deze zomer.
Momenteel doen drie van de vier oorspronkelijke educatieve bijenvolken het uitstekend en is de stand momenteel zelf uitgebreid tot 8 lesvolkeren. Uit minstens één van deze kasten verwachten we een zwerm en hierbij hopen we dat de zwermvanger die we in de les gemaakt hebben zijn werk doet. Nog beter zou zijn dat we het geluk hebben om, net als in Zelem, de les over zwermen ook echt in de praktijk om te zetten door dit superorganisme samen met de cursisten een nieuwe thuis te geven. Eén kast is er minder aan toe en heeft het ook een periode zonder koningin moeten stellen. We hopen dat de mindere weersomstandigheden in het begin van dit seizoen de kansen niet verder afneemt op een goede inwintering.
In het begin van het tweede jaar werden we overvallen door het plotse overlijden van één van de cursisten, Jana. Zij wordt op de bijenstand herdacht door een tekst die ze zelf schreef (zie hieronder). Het zal een blijvend aandenken zijn voor haar toonaangevend enthousiasme en haar liefde voor de bijen.
Klik hier om meer te weten over de beginnerscursus natuurlijk imkeren. In het voorjaar 2022 start een nieuwe cursusreeks. Je kan je nu al inschrijven op de interesselijst.