Net als vorig jaar vond de BD-winterconferentie afgelopen februarimaand plaats op het domein van Widar te Wortel. In de uitnodiging was het centrale thema aangekondigd met de sprekende titel “Daarom ben ik boer!”…een zin die tot de verbeelding sprak en prikkelde.
Voor mij was het, na een jaartje schrikkelen, fijn om er terug bij te zijn. Elke keer opnieuw ervaar ik deze dag als een heerlijke vitaminestoot, een mentale boost, die op een gepast moment komt in de winterperiode: de winter die al wat op zijn eind loopt waarbij je mogelijk wat door je reserves kan zitten, maar met het licht dat het opnieuw van de donkerte begint te winnen, en vooral de nood om collega’s te ontmoeten en van gedachten te wisselen met vaak inspirerende ideeën en gesprekken als geschenk.
Na de eerste informele gesprekken bij koffie of thee, werd plaatsgenomen in een kring en die bleek behoorlijk groot te zijn, een mooie opkomst dus, met een heel verscheiden publiek, een mooie mix van Belgen en Nederlanders, ideaal voor een interessante dag.
Iedereen was gevraagd een voorwerp mee te brengen, een symbool voor je passie of succes. Grappig en bijzonder om de verscheidenheid ervan te zien: een koperen hak, een koeienhoorn, een eitje van een boerenzwaluw, een voederbiet, een kistje veldsla, een pompoen…aan ieder van deze zaken hing steeds een sterk en mooi verhaal vast. In deel 1 gingen we eerst per twee in een vorm van speeddaten hierover in communicatie. Dit werd een aantal keren herhaald met een andere partner en tenslotte werden de verhalen in iets ruimere groepjes toegelicht. Wat een enthousiasme en drive was hier te bespeuren, en vaak ook herkenbaarheid!
In deel 2 luisterden we naar een 4-tal persoonlijke en eerlijke getuigenissen, stuk voor stuk sterke verhalen van sterke mensen, elk op hun manier, en gekenmerkt door een aantal eigenschappen die steeds opnieuw te horen waren, als daar zijn: de passie en de liefde voor de boerenstiel, het belang van veerkracht en moed, het geloof in eigen kunnen, het openstaan voor opportuniteiten, maar ook de twijfel en de kwetsbaarheid of het balanceren tussen stoppen of doorgaan die soms opduikt…ja, een succesverhaal komt er niet zomaar! Het was alvast heel boeiend om te aanhoren en het maakte nadien bij het rondje, soms ook wat emoties los.
Hierna was het tijd voor een lekker middagmaal, zoals iedere keer verzorgd door Dirk en zijn medewerkers van de Widar-gemeenschap, waarvoor dank.
Tijdens de namiddagsessie werden een aantal workshops georganiseerd, elk begeleid door een ervaringsdeskundige. Ikzelf koos ervoor een stukje Landbouwcursus te lezen en te proeven. Koen D’hoore leidde de dans en met een groepje van een zestal medelezers, ontleedden we een aantal passages uit de tweede en zevende voordracht. Zinnen en woorden werden geanalyseerd, becommentarieerd en voorts werd ook de link gelegd met de huidige tijden, waarin we met de landbouw, net als 100 jaar geleden, toen men Steiner om raad vroeg, opnieuw voor een aantal grote vraagstukken staan. Hierbij blijkt hoe belangrijk het onderkennen van de essentie is, iets waar de Landbouwcursus een enorme bron van inspiratie kan zijn. Boeiende lectuur voorwaar, maar best in groep te lezen! Ik werd er alvast warm van en het inspireerde mij tot het idee komende winterperiode hiermee op het bedrijf aan de slag te gaan, samen met de andere boeren, medewerkers en naaste vennoten…benieuwd wat dit gaat losmaken en in gang zetten.
Bedankt aan alle deelnemers voor de verbondenheid en de eerlijkheid…ik kan er weer een jaartje tegen. Tot een volgende editie!
Stefan Derdelinckx, boer op de Wassende Maan (Deinze)