Nieuwsbrief juni 2019

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

 

Nieuwsbrief-items: 

Wat ik verloor of vergaarde
loslaten moest of bewaarde
mij verontrustte of bedaard
(bijen en boomgeruis
water van uiterwaarden
geur van fazanten en paarden)
viel mij ten deel in dit huis,
met alle donker en klaarte

Maandelijks ontvangen de cursisten per post een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

Ook deze maand zoomen we in op een verdiepend werkstuk van de Gentse tweedejaarscursisten van het leertraject. Hier beschrijft Moïra haar onderzoek naar de lokale en duurzame samenwerking tussen een CSA-bedrijf en een ziekenhuis uit de buurt. Het is telkens mooi om zien hoe elke cursist zich zijn of haar onderwerp echt eigen maakt en zo een stap dichter komt bij de eigen landbouwpraktijk. De komende maanden laten we in de nieuwsbrief ook nog andere cursisten aan het woord.  

Dit is het 3e en laatste deel van de opiniereeks over de korte keten. Deel 1 (vrije marktlogica in de korte keten) verscheen in sept 2018, deel 2 (ontwikkelingen in de korte keten) in maart 2019 en dit 3e deel in juni 2019.

Op 14 mei ging een deel van het Landwijzer-team, betrokken bij de organisatie en begeleiding van het Leertraject biologische en biodynamische landbouw, op bezoek bij de Warmonderhof-opleiding voor biodynamische landbouw in Dronten (NL). Doel was een gerichte uitwisseling rond structuur, curriculum, organisatie, didactiek en regelgeving in de deeltijdse opleidingen voor volwassenen in de biologische en biodynamische landbouw,

Koen Dhoore gaf deze winter toelichting over de achtergronden en het bredere kader tijdens de BD landbouwcursus, Hij blikt hierop terug in dit verslag. De basis voor de biodynamische landbouw werd gelegd toen Rudolf Steiner in 1924 voor boeren lezingen gaf over geesteswetenschappelijke gezichtspunten voor de landbouw. Deze landbouwcursus was zowel diep spiritueel als heel praktisch.

Deze maand ontvingen we een getuigenis van Fien, eerstejaars cursiste in Gent die momenteel stage loopt bij 'De Wassende Maan'. "In september ruilde ik mijn loopbaan als arbeidsconsulent bij het Brusselse Tracé in voor het leertraject biolandbouw van Landwijzer. Initieel om mijn gepassioneerde groene vingers te linken aan mijn ervaring met tewerkstellingsprojecten…

De landgenoten schrijven een nieuw verhaal, onder het motto 'Breng grond tot leven'.
De afgelopen vijf jaar steeg de prijs van landbouwgrond met maar liefst 35 procent. Het vinden van beschikbare en betaalbare grond voor landbouwers stelt ook De Landgenoten voor een enorme uitdaging. Tegelijkertijd blijft de nood enorm hoog,

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: