Nieuwsbrief Februari 2019

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nieuwsbrief-items: 

Wie de kudde volgt, eet vaak bescheten gras
Zo op het eind van de poëzieweek, was een verfijnd gedicht wellicht logisch geweest.
Deze boerenwijsheid vond ik passender, in een tijd waarin veel bougeert.
Dat ze frisse, kruidige weilanden en bermen verkiezen boven bescheten gras, is het minste wat je kan zeggen over onze afstuderende cursisten van het leertraject, die hun eigen weg banen in de landbouw.

Maandelijks ontvangen de cursisten per post een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

Om de praktijkopleiding van onze cursisten op de stagebedrijven te ondersteunen, komen we jaarlijks in de wintermaanden samen met onze stageboeren & –boerinnen (onze praktijkopleiders) om ervaringen en tips uit te wisselen. Dat was in de voorbije weken opnieuw het geval op 2 bijeenkomsten, in Moerbeke (regio Lokeren) en in Muizen (regio Mechelen). Dit jaar was de centrale vraag: Hoe stimuleer je als praktijkopleider de realiteitszin rond leven en werken in de bio-landbouw bij je stagiair?

Met trots stellen we een nieuw Landwijzer-filmpje voor. 
Boerendochter Sarah uit Machelen aan de Leie, bij Deinze, wil het ouderlijk bedrijf een biologische toekomst geven, met veel zorg voor de koeien, bodem, omgeving, lokale afzet en kringlopen. Je kan het filmpje hier bekijken. Dankjewel om het te delen via facebook!

Deze maand ontvingen we foto's van Suzanne, tweedejaars in Gent: ''Ik loop stage bij de Speiboerderij in Sint-Lievens-Esse. Op deze foto zie je één van de geiten op bezoek bij de pedicure... Heel wat landbouw bedrijven besteden dit uit – en laten op een dag alle geiten hun nagels knippen. Op de speiboerderij doen ze dit zelf,  elke dag wanneer het uitkomt worden er een paar aangepakt. Dit is nodig omdat de geiten enkel op stro en gras lopen en er dus geen slijtage is, in tegenstelling tot de koeien die op roosters lopen.

Oud-cursist en praktijkopleider Jen, trok de voorbije weken naar Malawi, voor een landbouw-coaching op Thanthwe Farm, via Exchange vzw. "Malawi is een van de armste landen ter wereld. Honger is er reëel en algemeen aanwezig. Landbouw is ook overal aanwezig, vooral op zeer kleine schaal, met de teelt van ‘maize’ die de basis vormt voor hun alom aanwezige ‘Nsima’ (een soort opgestijfde, gestoomde mais-pap)." Kon Jen met haar ervaring uit het noorden, iets aanbieden, dat voor de mensen op Thanthwe farm zinvol zou zijn?

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: