Nieuwsbrief Oktober 2018

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nieuwsbrief-items: 

"Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren." Johann Wolfgang von Goethe
Er hangt iets in de lucht bij onze 3e jaarscursisten; het gevoel dat het mogelijk is een toekomst te creëren waar je warm van wordt. Het dromen is er af; het komt ineens heel dichtbij. Alle opgestapelde kennis, stage-ervaringen en ideeën raken verteerd en vormen iets eigens. Ze weten wat ze willen. Natuurlijk nog ontdekkend, maar de richting is duidelijk en de twijfel is er af.

Maandelijks ontvangen de cursisten per post een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

Aangekomen vanuit een rush in een uitnodiging tot verbinding. Vanuit het contact met onszelf verbinden met de ander en met het groter geheel.
De één toont zichzelf in de rijkdom van vruchten en bloemen van het land, een ander in de schoonheid van de kleuren van zijn wereld en nog een ander in de warmte van een verhaal. We worden verwelkomd in de yurt van de Kollebloem omringd door de schoonheid van het bedrijf en het land, gevoed door heerlijk voedzame maaltijden van Leen.

Op 15 en 16 september laatstleden ging – voor de derde keer op rij – de BD Zomerschool door.
Onder impuls van wijlen Walter Coens besloten een paar jaar terug enkele BD-pioniers om hun ervaring en kennis aan de jonge generatie door te geven. Sindsdien komt jaarlijks een wisselende groep jonge boeren (jong in jaren en/of jong in de landbouw) samen op De Kollebloem om de BD-landbouw te verkennen of hun kennis daarrond te verdiepen.

Deze maand ontvingen we een foto van Martijn Pironet, derdejaars in Antwerpen: "Dit is mijn allereerste landbouwmachine. Het is een gemodificeerde motoculteur waarmee je gemakkelijk in krappe ruimtes zoals een serre kan schoffelen. We hebben er ook lijnentrekkers op gemonteerd. Je kan alles instellen op verschillende breedtes of omhoog schuiven om inactief te maken. Hij staat op extra hoge banden waar bladbeschermers rond zitten. Je kan hem dus lang blijven gebruiken zonder de teelt te beschadigen.

Op 30 juni 2018 vierden we ons 21 jarig bestaan, samen met een 100-tal bioboeren en sympathisanten met een zomerfeest en de eerste editie van de Farmlandgames, op de Zonnekouter in Machelen-aan-de-Leie. En dat het een fijn en gezellig feest werd, kan je hier zien. Wie erbij was, kan nog even nagenieten, en misschien kijk jij ook al uit naar een volgende editie... De komende tijd mag je nog filmpjes verwachten, waarin we bioboeren, afgestudeerden, docenten, ... die we toen interviewden, aan het woord laten.

Zelden werd over de verkoop van één boerderij in hartje West-Vlaanderen zoveel gezegd en geschreven. In en rond de biosector was het midden 2018 ‘the talk of the town’. Het 25 ha grote biogroentenbedrijf Het Zilverleen in Alveringhem werd verkocht aan / gekocht door de Colruyt-groep. Wat nu?
Er circuleren uitgesproken meningen, voor én tegen. “Dit is een zoveelste voorbeeld van verticale integratie en zal leiden tot nieuwe slavernij in de landbouw”. Versus: “Goed dat de distributiesector op zoek gaat naar nieuwe samenwerkingsvormen

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: