Workshop ‘Inrichting van je zelfoogstboerderij’

Workshop op 21 maart 2025 met Joke Bloksma (NL), auteur van het ‘Werkboek Gezond Landbouwbedrijf’ op zelfoogst-CSA Perkuus (Brusselse rand).

Een landbouwbedrijf kan je zien als een samenhangend, levend organisme. Het heeft organen zoals een huid en een hart, percelen, gebouwen, natuurelementen en mensen die er komen en gaan. Al die organen werken samen om het organisme te laten leven.

Je kan je bedrijf zelfs beschouwen als een ‘iemand’ met een eigen levensloop en identiteit. Een bedrijf dat functioneert als samenhangend,  levend wezen heeft een grotere veerkracht en je kan er makkelijker bedrijfskeuzes maken.

Een zelfoogstboerderij is bovendien een plek waar mensen welkom zijn, oogsten, meewerken, elkaar ontmoeten en de seizoenen beleven. Dat vraagt specifieke aandacht bij de ruimtelijke inrichting.

Hoe kan je efficiënt werken te midden van een plek die ook schoonheid biedt? Hoe kan die plek zowel open als omsloten zijn? Waar ontmoet je elkaar? Hoe heb je overzicht waar je iets kan oogsten en waar je alle praktische hulpmiddelen kan vinden? Hoe voelen oogsters zich welkom en vandalen niet? En hoe betrek je een perceel op afstand bij het geheel?

Joke Bloksma adviseert biologische bedrijven bij hun bedrijfsontwikkeling en bedrijfsinrichting en schreef o.a. het ‘Werkboek gezond landbouwbedrijf’, dat boer.inn.en helpt om hun bedrijf als organisme vorm te geven. Ze was lange tijd docent op de Nederlandse Warmonderhof-opleiding en coördineert het beroepsontwikkelingsproject van de Nederlands-Vlaamse Biodynamische Vereniging.

Perkuus is een zelfoogst-CSA aan de rand van Brussel op 3 ha, gestart in 2022. De bedrijfsinrichting is er nog in volle gang. Ze telen groenten voor hun deelnemers en enkele Brusselse winkels.  De boerinnen, Hilde en Charlotte, verwelkomen ons op hun plek, die dienst zal doen als voorbeeld hoe je de ruimtelijke vormgeving van je (CSA-)bedrijf verder kan optimaliseren.