Nieuwsbrief Maart 2018

In deze nieuwsbrief

  • Edito
  • Aankondigingen
    • 23 MAART| Opening Landpoort - receptie
    • MAART - MEI | Inspiratiecursus Agro-Ecologie
    • Info-avonden Leertraject Bio- en BD-landbouw: 20 maart in Gent, 17 april in A'pen
  • Leertraject Bio & BD-landbouw
  • Filmpje: Nieuwe boeren, nieuwe landbouw: Heleen en Sofie
  • Instroom in 3e jaar Leertraject mogelijk voor oud-cursisten vanaf sept 2018
  • Verslag Dornach, internationale winterconferentie bio-dynamische landbouw, 2018
  • Verslag BD-Wonterconferentie Vlaanderen, 2018
  • Foto van de maand
  • Extern
    • Aankondigingen
    • Vacatures

Edito

'Auch aus steinen die einem in den weg gelegt werden, kann man etwas schönes bauen'
                                                                                                                                                            Johann Wolfgang Von Goethe

Een tijd terug vertelde m'n collega Koen Dhoore dat het maandelijks vinden van een nieuw en passend gedicht een steeds grotere uitdaging werd. We vroegen ons samen af wat er na de gedichten zou komen; spreuken? We hadden het erover dat hij op een dag het Edito-stokje zou doorgeven en al grappend stelde ik me toen kandidaat, voor binnen 10 jaar...
Hier sta ik dan, schrijf ik dan, en begin met een spreuk. Toevallig gelezen op een theezakje, en ook wel tekenend voor deze Landwijzertijd.

Landwijzer moet het even zonder Koen stellen. Een rots in de branding minder, een steen op het Landwijzerpad. Maar struikelen doen we niet, zoeken wel. Het geeft even een andere lichtinval in de Landwijzerwerking, maakt extra zichtbaar waar we ondertussen staan, met welke stevigheid en waar er nog gebouwd moet worden. Het doet ook het gegroeide en frisse team oplichten. Ieder in zijn verantwoordelijkheid. Waar heb ik welke steun en begeleiding nodig in mijn werk? Waar sta ik stevig? Welke taken kunnen we opvangen, waar worden er gaten zichtbaar?

Al lang praten we binnen Landwijzer over een nieuwe organisatiecultuur en hoe we daar werk van kunnen maken. Geïnspireerd door Frederic Laloux met zijn boek 'Reinventing Organisations'. Naast het inspireren en op pad helpen van nieuwe boeren en vernieuwende initiatieven, is het voor Landwijzer het moment om in eigen boezem te kijken en van daaruit verder aan iets 'schönes' te bouwen. 

Ineke Docx

Aankondigingen

23 MAART| Opening Landpoort - receptie

landpoortHET BESTUUR EN TEAM VAN LANDWIJZER NODIGEN JE UIT VOOR 
DE OFFICIËLE OPENING VAN DE LANDPOORT

Landwijzer bestaat 21 jaar! 
Na verschillende omzwervingen zijn we geland in Gent, 
vlakbij Gent-Dampoort, met ons kantoor en 2 eigen leslokalen
in een voormalig schoolgebouw.

Graag willen we De Landpoort samen met jou feestelijk openen op vrijdag 23 maart 2018 vanaf 17u, Kasteellaan 435, 9000 Gent.

17u00: Welkom en rondleiding
                Fotoreportage ’21 jaar Landwijzer’
17u30: Plechtige opening met o.a.:
                Dankwoord
                Presentatie feestjaar ‘21 jaar Landwijzer’
                Voorstelling lokaalverhuur
18u30: Receptie

We heten je van harte welkom.
En we vinden het fijn als je je komst bevestigt via  info@landwijzer.be of 09 391 45 57.

MAART - MEI | Inspiratiecursus Agro-Ecologie

inspiIn 5 thematisch dagen bieden we een krachtige cursus waarin de systeembenadering van de biologische landbouw centraal staat. De systeem-ecologische aanpak vertrekt voor alle aspecten van de bedrijfsvoering van een visie op het bedrijfssysteem als geheel en dus niet louter van individuele teelten, symptomen of maatregelen. 
 

 

 

Info-avonden Leertraject Bio- en BD-landbouw: 20 maart in Gent, 17 april in A'pen

info-avondDenk je erover na om bioboer of -boerin te worden? Ons leertraject Biologische en Biodynamische landbouw is uniek en bevat (bijna) alles wat je nodig hebt om het vak te leren: lessen, stages, begeleiding en een netwerk, ...
Werken in en rond de biolandbouw is een mooi en zinvol beroep, maar het vraagt ook veel realiteitszin, doorzetting, werklust, zakelijk en praktisch inzicht, ...
Daarom hechten we er veel belang aan dat je als kandidaat-cursist vooraf goed geïnformeerd bent over inhoud en verloop van de opleiding.

Leertraject Bio & BD-landbouw

Maandelijks ontvangen de cursisten per post een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld. 

Antwerpen

A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A2

 

 

 

 

 

 

 

Gent
G1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G2

 

 

 

 

 

 

 Filmpje: Nieuwe boeren, nieuwe landbouw: Heleen en Sofie

filmpje

Het eerste Landwijzer-filmpje is een feit. En daar zijn we trots op!
Het brengt Heleen en Sofie in beeld, 2 afgestudeerden (in 2016 en 2017), wiens samenwerking ontstond tijdens het leertraject en die in april 2017 startten met de zelfoogstboerderij 't Schaaphof in Landegem.
Je kan het filmpje bekijken via vimeo, in hoge resolutie, en via facebook.
Dankjewel om het filmpje te delen. En zo onze boodschap mee uit te dragen.

Dit filmpje is het begin van een kleine reeks die we willen maken in 2018 en 2019, waarin we (oud-)cursisten in beeld brengen, aanvullend op onze campagnebeelden, kaartjes en affiches. Zo kunnen we een nog diverser palet tonen, van mooie nieuwe praktijken en vernieuwende waarden in de landbouw die we vanuit Landwijzer ondersteunen en mee helpen concreet maken. Zo willen we mensen blijven inspireren zich daadwerkelijk te engageren voor een andere landbouw.

Sofie en Heleen, dankjewel voor jullie tijd, verhaal en enthousiasme! En ook dank aan oud-cursist Astrid Agemans, voor film en montage!

Instroom in 3e jaar Leertraject mogelijk voor oud-cursisten vanaf sept 2018

instroomIn 2016 besloten we het Landwijzer-leertraject, dat sinds 1997 over twee jaar loopt, te verlengen. We kregen al jaren de feedback van onze 2e jaars cursisten dat het tweede jaar erg zwaar was omdat het tegelijk een verdiepend jaar was én een jaar waarin zij gevraagd werden hun eigen toekomstproject helemaal uit te schrijven.

Dit jaar in september start voor het eerst dat 3e (half) jaar. De cursisten van onze 18e cyclus die als zelfstandig ondernemer een project willen starten (alleen of in samenwerking) en dat grondig willen voorbereiden, zullen van sept 2018 tot febr 2019 een volledig bedrijfsplan voor hun toekomstproject uitwerken. Stapsgewijs zullen ze de onderdelen ervan individueel voorbereiden en inbrengen in de lessen. Lees verder

Verslag Dornach, interantionale winterconferentie biodynamische landbouw, 2018

DornachDatgene wat voor veel mensen die in aanraking komen met de biodynamische landbouw heel abstract en vreemd blijft, werd in Dornach gedurende 4 dagen centraal gezet: de biodynamische preparaten als een vorm van homeopathische medicijnen en regulatoren voor een evenwichtig landbouwbedrijfsorganisme. In plaats van minder deelnemers, waren er dit jaar juist meer dan anders. Een zaal gevuld met 900 mensen van over heel de wereld; boeren, onderzoekers, adviseurs, docenten, studenten, ... Nieuwsgierig en open, een soms beladen thema verknnend en verdiepend vanuit vragen en eigen ervaringen. Lees verder

Verslag BD-Winterconferentie Vlaanderen, 2018

BD winterDit jaar ging de jaarlijkse BD-winterconferentie door onder de naam 'leven doorgeven' - landbouw als inspiratie voor de samenleving.

Onverwacht, maar ludiek, begon de dag met een mop over een dom blondje en de mooie conclusie om te durven geloven en vertrouwen in 'kaboutertjes' en tegelijk met gezond boerenverstand jezelf en de anderen de juiste vragen te durven stellen. Lees verder

Foto van de maand

Foto

Ook deze maand kregen we een foto van Jan Van Hulle, Gentse eerstejaars cursist: "Op de foto zie je Lukas, 2e jaars cursist, terwijl hij stage doet op de Zonnekouter. Hij doet onze eerste zaaiing van het groeiseizoen: worteltjes! Donderdag ( 15 febr.) was een worteldag. We planden de voorbereidingen van de grond in ons overgebleven stukje serre zo dat we op deze worteldag konden zaaien. En het zaaimachinetje werd deskundig ingesteld om de ideale zaaidichtheid te bekomen." 

Extern

Aankondigingen

3e Netwerkdag Natuurlijk Imkeren: 31 maart - Aalter

netwerkdagNa de eerste twee netwerkdagen in 2017 gaan we verder aan de slag om het netwerk tussen de natuurlijke imkers te versterken.
Uitwisseling van informatie en ervaringen staan zoals steeds centraal. Deze keer leggen we echter vooral de nadruk op informele ontmoeting zodat je kennis kan maken met andere natuurlijke imkers en de nodige contacten kan leggen ook in eigen regio.
Een boeiende start van een nieuw bijenjaar!

Zaterdag 31 maart, vanaf 14u - 18u.
Locatie: Koetshuis van Kasteel van  Poeke, Kasteelstraat 38 9880 Poeke. 
Inschrijven via deze link. 

Boerenforum - Zat 7 april 2018 - Leuven 'De kracht van boerenlandbouw'

boerenforumHet 5e Boerenforum gaat dit jaar door op zaterdag 7 april op de unieke site van de Abdij van Park in Leuven, in en rond de imposante Tiendenschuur. Sinds enige tijd herleeft op de Abdij de landbouw die er gedurende eeuwen werd aangestuurd door de broeders. Gedragen door de gemeenschap en gericht op lokale productie & consumptie hebben vier Landwijzer-afgestudeerden zich verenigd in de 'Boerencompanie' en baten er een gemengd CSA-project uit van ondertussen om en bij de 30 ha. Een uitgelezen plek om het thema van dit Boerenforum helemaal tot z'n recht te laten komen. Lees verder.

 

Uitgebreide cursus fytotherapie voor dieren – april-okt 2018, Vilvoorde

fytotherapieHerboristerie Helianthus nodigt geïnteresseerde deelnemers uit voor een uitgebreide cursus fytotherapie waarin de behandeling van zowat alle (landbouw)huisdieren aan bod zal komen. De cursus loopt van april tot oktober op zaterdagen (apr-jun) en donderdagen (sept-okt) en gaat door bij Helianthus in Vilvoorde. Je vindt alle info hier.

Project BD-beroepsontwikkeling breidt uit in Vlaanderen

CTHet BD-beroepsontwikkelingsproject biedt al meer dan 20 jaar begeleiding aan beroepsleden van de Nederlands-Vlaamse BD-Vereniging. 
Bedrijven waarvan de vaste medewerkers beroepslid zijn van de vereniging, kunnen dankzij hun lidmaatschap zonder extra kosten beroep doen op individuele bedrijfscoaching, lid worden van een begeleide intervisiegroep met collega's, deelnemen aan een thematische verdiepingsgroep of meedoen met de Collegiale Toetsing voor BD-bedrijven. In elk van deze activiteiten staat de samenhang en wisselwerking tussen persoonlijke ontwikkeling – beroepsontwikkeling – bedrijfsontwikkeling centraal. De begeleiding gebeurt door een 25-tal getrainde begeleiders die overal in Nederland en Vlaanderen groepen en bedrijven begeleiden en ook zelf 3 x per jaar samen komen voor uitwisseling en verdere ontwikkeling. Lees verder

Memorandum Voedsel Anders: Een echt duurzaam voedselbeleid voor alle gemeenten

VANaar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen roept Voedsel Anders steden en gemeenten op om bij te dragen tot een duurzamer voedselsysteem.
Voedsel Anders schuift als beweging voor agro-ecologie in Vlaanderen drie actiepunten naar voren waar steden en gemeenten dringend werk van moeten maken. Door deze punten op te nemen in bestuursakkoorden, maken we samen werk van een écht duurzaam voedselbeleid.
Zo vraagt Voedsel Anders lokale overheden om
1) Een agro-ecologische voedselstrategie te ontwikkelen
2) te kiezen voor agro-ecologische catering in de gemeente
3) Publieke gronden in te zetten voor agro-ecologische lokale voedselproductie
Je kan het hele memorandum hier zelf nalezen.

Wervel: Boer wordt prijszetter met rekentabel

WervelAls beweging voor gezonde landbouw, vindt Wervel rechtvaardige prijzen belangrijk. In een voedselketen met LEF (Lokaal - Eco - Fair) ziet Wervel de boer dan ook als prijszetter en niet langer als prijsnemer. Om boeren te helpen een zicht te krijgen op een eerlijke prijs, maakte Wervel samen met boeren alvast voor aardappelen een rekentabel die zicht geeft op de eigen kosten inclusief loon. 
Op 21 februari vroeg Wervel via een open brief aan Biogarantie om het fair trade principe op te nemen in het biolastenboek. 
Meer info over de rekentabel en de open brief, vind je hier.

Vacatures

Projectoproep Provincie Vlaams-Brabant voor bio-gronden en –serres in Pamel

Op de site van het Proefcentrum Pamel voor Kleinfruit zijn 7,5 ha volle grond en 0,5 ha serres beschikbaar voor nieuwe medegebruikers. Alle voorzieningen zijn aanwezig. Het is de bedoeling om langlopende overeenkomsten aan te gaan. De gehele oppervlakte is reeds bio-gecertificeerd. Er is een uitvoerige beschrijving beschikbaar hier. Opgepast: de oproep loopt slechts van 9/02 tot 9/03 en kwam te laat voor onze vorige nieuwsbrief. Er zijn dus nog slechts enkele dagen om een project in te dienen !

Biodynamische boerderij De Kollebloem (Sint-Lievens-Esse) zoekt deeltijdse (3/5) arbeider

Biodynamische boerderij de Kollebloem bewerkt 4,75ha landbouwgrond met enkele serres en zoekt een extra arbeider op maandag, dinsdag en woensdag, voor versterking op het veld, vanaf 19 maart 2018. Solliciteren voor 9 maart. Meer info en contactgegevens vind je hier.

CSA De Klepper (Wolvertem-Meise) zoekt deeltijds medewerker

Wij zijn op zoek naar iemand die ons bedrijf, vooral in de zomermaanden, maar ook in het voorjaar, kan versterken. Alle taken komen aan bod, vooral bij groenteteelt, maar ook bij fruitteelt, schapen en kippen. Dagen en uren zijn bespreekbaar. Verloning via seizoensarbeid (of andere). Mogelijkheid om op termijn door te groeien in het bedrijf. Interesse? Contacteer ons via 0477/33.64.86. of  dekleppercsa@gmail.com. Meer info: www.deklepper.be

Bodynamische boerderij De Zonnekouter (Machelen a/d Leie) zoekt 3/5 medewerker voor verkoop en administratie

De Zonnekouter cvba is een gemengde boerderij met groenten en koeien, gericht op rechtstreekse verkoop. We zoeken vanaf april een extra 3/5 medewerker in loondienst. Solliciteren voor 16 maart. Meer info en contactgegevens vind je hier.

Groencomposteringsbedrijf De Winter (Herent) zoekt medewerker/overnemer

Wij zijn een kleine familiale composterings-onderneming in Herent (Leuven) met een uitstekende reputatie en een belangrijke afzet van groencompost op biologische landbouwbedrijven. Wij zoeken een gedreven medewerker. Bedoeling is om na enige tijd meedraaien in het hele proces, zelf de eindverantwoordelijke te worden. Meer info en contactgegevens vind je hier. 

Leemgrond ter beschikking van bioboer in Scherpenheuvel

In Scherpenheuvel stelt een eigenaar voor enkele jaren 0,9 ha leemgrond ter beschikking van een bioboer. Zelf legt hij intussen een voedselbos aan op aanpalende grond. Wie interesse heeft, neemt contact op met José Luis Jéldrez Aguilera via jl_jeldrez@yahoo.com of 0477 594 168.

Met de steun van...

Landwijzer is erkend als algemeen vormingscentrum voor de biologische landbouw én als centrum voor sensibilisering ter bevordering van duurzame landbouw, door het Vlaamse departement Landbouw en Visserij, afdeling Ondernemen en Ontwikkelen.
Het leertraject en de cursussen krijgen financiële steun van de Vlaamse Overheid en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

steun