In Vlaanderen was in tegenstelling tot de buurlanden de biologische beweging al gevestigd toen de biodynamische landbouw hier voet aan de grond kreeg. In 1974 werd VELT, Vereniging voor Ecologische Land- en Tuinbouw) opgericht, bedoeld voor de hele biologische landbouwbeweging, en aanvankelijk mede geïnspireerd door de BD-landbouw. Maar VELT evolueerde begin jaren 80 naar een beweging voor amateurtuinders en bio-consumenten, met de naam Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze.
In 1982 ging een Vlaamse BD-Vereniging van start. Er draaiden na enige tijd 12 boerderijen in mee die een nauwe band hadden en elkaar steunden. De Roerton was het ledenblad. De Nederlandse BD-Vereniging verzorgde in die tijd de Demeter certificering in Vlaanderen, terwijl Wallonië zich bij Frankrijk aansloot. Door allerlei tegenslagen, viel de Vlaamse BD-Vereniging na 10 jaar uit elkaar, maar vanaf 1994 startte een nieuwe werkgroep ‘BD-Vooruit’ die allerlei activiteiten en studiebijeenkomsten organiseerde. Net als in Nederland stopten een aantal bedrijven door de preparaten-verplichting en in 2000 waren er nog een 5-tal over met Demeter-licentie.
In 1997 stopte de werkgroep en ging Landwijzer van start met een beroepsopleiding voor bio- en biodynamische landbouw. De BD-Vereniging richtte zich nu ook meer en meer op Vlaanderen, waarbij zich rond Landwijzer een werkgroep vormde die onder andere winterconferenties, Landbouwcursus-leesgroepen en (vanaf 2017) de BD-Zomerschool organiseerde. De Demeter-certificering gebeurde ondertussen vanuit de apart opgerichte Stichting Demeter. In 2023 kwamen ook een Vlaamse Demeter-brochure en een Vlaamse Demeter-website tot stand in samenwerking met Stichting Demeter.
Er waren begin 2024 acht Vlaamse boerderijen bij Stichting Demeter aangesloten. Naast deze 8 draaien een 10-tal andere biodynamische boerderijen mee in Collegiale Toetsing groepen, waar zij werken aan het vormgeven van biodynamische idealen. Ze hebben niet allen behoefte aan het Demeter keurmerk, omdat de meesten alles via de korte keten afzetten.
Lees het hele verhaal over de historiek van de biodynamische beweging in Vlaanderen in deze pdf.