Ook digitale publicaties kunnen in deze rubriek aan bod komen. Deze week brengen we u een verzameling biologisch onderzoek van de Bovenste Plank.
De nieuwe website van bioKennis is online! bioKennis.nl is recent veranderd in bioKennis.org. Niet alleen nieuws en resultaten van Nederlands biologisch onderzoek, maar ook van het Vlaamse onderzoek zijn nu te vinden op bioKennis, en dit dankzij de samenwerking van NOBL, Biobedrijfsnetwerken, Wageningen, Louis Bolk-instituut en Bionext. Zit je met een specifieke vraag of probleem? Of wil je meer info over een bepaalde thema of sector? Neem dan zeker eens een kijkje!
De aanpak van het bio-onderzoek in beide landen lijkt sterk op elkaar, met een grote rol voor de aansturing door de sector zelf, het sterk praktijkgerichte karakter, de steun van de overheid, en het gebruik van bedrijfsnetwerken voor uitwisseling van kennis en ervaring en het ‘doorgeven’ van onderzoeksresultaten. Tijdens de ontwikkeling van de kennisnetwerken in beide regio’s zijn ook de contacten tussen Nederlands en Vlaams bio-onderzoek en andere betrokkenen verder toegenomen.
In 2012 resulteerde de samenwerking in de gemeenschappelijke financiering en uitgave van vijf bioKennisberichten waarin bestaande en nieuwe kennis praktijkgericht geïntegreerd wordt. Deze samenwerking bracht ook de onderzoekers op de betreffende terreinen aan beide zijden dichter bij elkaar.
Na deze positieve ervaring werd beslist om de samenwerking op het terrein van de communicatie verder te versterken. Daarbij hadden de partners voor ogen dat de ontwikkelde kennis optimaal beschikbaar is voor ondernemers in het Nederlandstalige gebied en dat de contacten over en weer tussen ondernemers, onderzoekers, adviseurs en beleidsmakers versterkt worden.
BioKennis.org is nu dé unieke vindplaats voor alle kennis die ontwikkeld wordt in het Nederlandse taalgebied. Op de gezamenlijke website wordt alle Nederlandstalige kennis voor biolandbouw verzameld. Boeren en studenten uit beide landen hebben hier dus baat bij.
De website bevat o.a. actueel nieuws per sector, een grote onderzoeksdatabank en een scala aan ‘dossiers’. In de dossiers is bestaande kennis over actuele onderwerpen gebundeld, gebaseerd op de bioKennisberichten. Ook zijn knoppen voor sociale media toegevoegd. Elk nieuwsbericht kan je nu delen via mail, Google+, Linkedin, Facebook en Twitter.
We hebben geprobeerd om de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Ga zeker eens kijken en laat gerust weten wat je ervan vindt. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de gebruikers, en daar maken jullie hopelijk deel van uit!
Carmen Landuyt, CCBT
carmen.landuyt@ccbt.be
www.biokennis.org
Nieuwsbrief van biokennis.org: http://biokennis.org/nl/biokennis-3/bioKennis-nieuwsflits.htm