Jarno "Ik durfde springen"

Vier jaar geleden startte Jarno Claeys, samen met zijn vrouw Christel, het biologische tuinbouwbedrijf ’t Ambrozijn in Waardamme. Jarno volgde eerst de 2-jarige opleiding Bio- en BD-landbouw bij Landwijzer en nadien startten ze samen met veel enthousiasme om een perceel van Christels vader om te schakelen naar bio. Als jonge boeren geven ze een eigen toekomst aan de familietraditie en kweken ze biologische groenten en fruit op 3 hectare, met veel liefde voor natuur en mens.

Jarno: “Voor mij was de Landwijzer-opleiding een springplank. Ik leerde erg veel uit de praktijk, ontmoette zoveel mensen en kreeg er veel inspiratie door. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik werd er bevestigd: je dromen zijn realistisch, ga ervoor! Vier jaar geleden startten we ons bedrijf en het gaat goed, dat doet deugd. We hebben onze richting bepaald, en zitten nu in een proces. Het blijft telkens veranderen, we blijven leren en er komen steeds nieuwe uitdagingen en vragen. Ook de kansen dienen zich aan, al vraagt het wel lef om telkens nieuwe risico’s te nemen en te springen. Zo nemen we nu voor het eerst iemand vast in dienst. Het houdt ons leven zeker spannend!”

In 2012 maakten Jarno en Christel ook een landbouwstage mee in India, onder leiding van Johan D’Hulster. Een ervaring die hen voedde om zelf effectief iets te veranderen, om te ijveren voor een volwaardig inkomen en autonomie voor boeren, hier en in het Zuiden, en om op een verantwoorde manier om te springen met de natuurlijke rijkdommen en grondstoffen.

Een duurzame landbouw is voor hen een landbouw die meer geeft dan hij neemt, met respect voor de bodem en voor de diversiteit op en rond het veld.
 
Jarno: “Misschien is mijn liefde voor de natuur zelfs nog iets groter dan mijn liefde voor landbouw. Als alles begint te groeien in het voorjaar, sta ik zo verwonderd en dan ben ik weer verkocht! Met een gemengde haag en wilde randen bieden we een schuilplaats voor vogels en insecten. Op het land gebruik ik niet-kerende grondbewerking. Dat is natuurlijker en beter voor het bodemleven, wat onze bodem, gewassen en groenten dan weer ten goede komt.”

Jarno en Christel kiezen bewust voor een directe verkoop en een lokale afzet en brengen zo hun grote diversiteit aan groenten vers bij de mensen. Sàmen met het verhaal achter de groenten en over leven en werk op hun bedrijf. Zodat klanten weer dichter bij de boer komen te staan. Hun afzet gaat via directe verkoop naar de markten in Maldegem, Brugge en Gent en pakketten voor Voedselteams en in eigen beheer. Ze leveren ook aan collega-boeren. Samenwerken met collega-boeren vindt Jarno erg belangrijk. Zeker in het begin leerde hij veel van de oudere generatie boeren. Met een open houding delen ze advies en knowhow.

Door hun aanpak slagen ze er beter in om een eerlijke prijs te krijgen voor hun product en hun werk en om hun autonomie te behouden. Al gaat dat niet vanzelf.
Jarno: “Als boer ben je een ondernemer, het brengt veel uitdagingen met zich mee, heel anders dan als je in loondienst bent. Soms gebeuren er heel onverwachte dingen, en moet je jezelf ook echt in vraag stellen. Het biedt veel kansen voor persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie, als je die grijpt. Dat vind ik ook heel boeiend. Ook door het samenwerken, met je partner, en met vele andere mensen, reflecteer je constant en word je uitgedaagd om als mens te groeien. Je kan als boer ook alleen werken, maar volgens mij is dat niet de bedoeling van een landbouwbedrijf. Dat samenwerken, samen uitwisselen en reflecteren is soms een grote uitdaging, maar geeft ook een ziel aan de landbouw en je bedrijf.”

Jarno, cursist Landwijzer 2010-2012, startte in 2013 met zijn vrouw Christel, biobedrijf ’t Ambrozijn in Waardamme  www.tambrozijn.be