De beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw van Landwijzer is uniek in Vlaanderen. Het is sinds 1997 de meest complete opleiding die je voorbereidt, in theorie en praktijk, op je eigen professionele toekomst in de biologische en biodynamische landbouw.
Inhoud en toekomstmogelijkheden
De opleiding
- is een traject van 1, 2 of 3 jaar afhankelijk van de gekozen afstudeerrichting. Elke afstudeerrichting bestaat uit verschillende modules.
- is een deeltijdse dagopleiding voor volwassenen, volgens het principe 'duaal leren', met lesdagen en uitgebreide praktijkstages,
- de lessen gaan door in Gent of in Leuven of op praktijkbedrijven
- stages vinden plaats op biobedrijven in heel Vlaanderen,
- start jaarlijks midden september,
- heeft per groep een trajectbegeleider. Hij/zij ondersteunt je bij de keuze van je stageplaatsen, het bepalen van je leerdoelen en is je aanspreekpunt voor vragen.
- biedt een goede springplank om nadien zelf te ondernemen of mee te werken in de professionele biolandbouw of de omkadering ervan.
Inhoud
Er zijn 3 afstudeerrichtingen:
- verantwoordelijke
- teelten (+ specialisatie landbouwtak)
- vee
- bedrijfsondersteuning
- ondernemer (+ specialisatie landbouwtak)
- omkadering van de sector
Elke afstudeerrichting bestaat uit verschillende modules:
- Teelttechniek algemeen
- Teelttechniek specialisatie
- Ecologie
- Mens
- Maatschappij
- Bedrijfsbeheer basis
- Bedrijfsbeheer ondernemerschap
Na het volgen van de module ‘teelttechniek algemeen’, maak je de keuze in welke landbouwtakken je je verder wil specialiseren in de module 'Teelttechniek specialisatie'. Het is mogelijk om verschillende specialisaties te volgen. Je kan je specialiseren in volgende landbouwtakken:
- Groententeelt
- Akkerbouw (voor dierlijke en menselijke consumptie)
- Grootfruit
- Kleinfruit
- Sierteelt
- Veehouderij:
- Kleinvee
- Grootvee
Toekomst in de biologische landbouw
Na het volgen van de opleiding kan je aan de slag als:
- verantwoordelijke teelten, vee of bedrijfsondersteuning
Je werkt als medewerker op een biologisch landbouwbedrijf. Jouw grondige kennis en praktijkervaring zorgt ervoor dat je verantwoordelijkheid kan opnemen in de teelten of bij het vee. Kies je voor bedrijfsondersteuning dan kan jij verantwoordelijkheid opnemen in het logistieke, administratieve of communicatieve deel van het bedrijf.
- ondernemer
Je start je eigen biobedrijf of sluit als vennoot aan in een bestaand biobedrijf. Hierbij ben je (mede-)eindverantwoordelijke. Je staat in voor het goed beheer, het uitbouwen en management van het bedrijf. Je zet hiervoor jouw bedrijfsplan, jouw praktijkervaring, jouw grondige teelttechnische kennis en jouw brede kennis van bedrijfsbeheer in, die je opdeed tijdens de opleiding.
- omkadering van de sector
Jij ondersteunt de biologische landbouwsector vanuit een omkaderende functie. Bij de overheid, in een onderzoeksinstelling, bij een landbouworganisatie, in de verkoop … Door de kennis uit de gevolgde modules en de eventuele praktijkervaring kan je beter inspelen op de noden in de sector.
Benieuwd waar onze afgestudeerde cursisten aan de slag zijn? Ontdek het hier.
Stage
Deze beroepsopleiding laat je toe om veel praktijkervaring op te doen en zo het vakmanschap onder de knie te krijgen.
Je doet dit op biobedrijven naar keuze, aansluitend bij jouw vormingsnoden en praktische haalbaarheid. Je wordt hierbij geadviseerd door jouw trajectbegeleider.
De stages lopen het hele jaar door zodat je alle aspecten van het landbouwbedrijf leert kennen. Ook stages in het buitenland zijn mogelijk, mits dit combineerbaar is met het volgen van de lesdagen.
Om genoeg praktijkervaring op zak te hebben vooraleer je in het werkveld springt, raden wij zoveel mogelijk stage aan.
- Heb je reeds ervaring in de landbouw? Dan volstaat (minstens) 1 dag per week stage.
- Heb je nog geen ervaring in de landbouw? Dan raden we (minstens) 2 dagen per week stage aan.
- Krijg je dit niet gecombineerd met deeltijds werk of je gezin? Dan raden we aan om eerst de tijd te nemen ervaring op te doen (als vrijwilliger, als seizoensarbeider, …) vooraleer je met de opleiding start.
Voor wie?
De opleiding richt zich tot volwassenen, die zich herkennen in volgend profiel:
- Je wil professioneel aan de slag in de biologische landbouw, met als doel er (een deel van) je inkomen mee te verwerven.
- Je bent in goede gezondheid, zowel fysiek als psychisch.
“Deze sprong blijft voorlopig de beste beslissing in mijn leven. Ik denk dat ik me nog nooit zo gelukkig en volledig heb gevoeld. Landwijzer was hierin zeer bepalend. Zonder het uitgekiend traject, zou ik deze weg niet hebben kunnen bewandelen. De bagage die ik meepak gaat veel verder dan enkel het technische van de landbouw. Ik weet nu beter hoe ik mijn plaats in de wereld positief kan opnemen..” - een ex-cursist
Praktisch
Tijdsinvestering
- 1 lesdag per week, behalve tijdens schoolvakanties of op feestdagen
- Minimum 1 dag stage per week (afhankelijk van jouw reeds opgedane ervaring), doorlopend tijdens de schoolvakanties. Indien je nog geen ervaring hebt in de landbouw raden we minstens 2 dagen stage per week aan.
- Reken hierbij nog een halve dag per week voor de verwerking van jouw praktijkervaring, lesinhouden of het maken van opdrachten.
De lesdagen gaan door:
- Van 9-17u
- Op de leslocatie in Leuven of Gent
- Je start met een intensieve stage-ervaring in september en oktober, afgewisseld met enkele lesdagen. Daarna is er een evenwicht tussen les-en stagedagen.
De opleiding start midden september. De eerste 2 maanden ligt de focus op het vinden van een goede stageplek en stagelopen, afgewisseld met een paar lesdagen. Vanaf november is het normale ritme van 1 lesdag en (minimum) 1 stagedag per week.
Leslocaties
Je kan de opleiding volgen op twee leslocaties: Gent of Leuven. Je kiest bij de start in welke groep je zal deelnemen.
- Gent
Kasteellaan 435 - 9000 Gent
Vlakbij station Gent Dampoort
- Leuven
Abdij van Park 7 - 3001 Leuven
Vlakbij biobedrijf Boerencompagnie
Aanmelding en inschrijving
Aanmeldingsprocedure
Om af te toetsen of deze opleiding werkelijk iets voor jou is en om voldoende geïnformeerd aan de opleiding te starten doorloop je volgende stappen tot de inschrijving:
- Infobrochure lezen - de geupdate infobrochure volgt binnenkort
- Bijwonen info-avond
- Aanmelding: indienen van oa motivatie, cv en ervaring
- Voorstage: enkel indien je nog geen ervaring hebt in de landbouw
- Inschrijving
Info-avond
In het voorjaar kan je in Gent en Leuven deelnemen aan een info-avond over de beroepsopleiding. Je maakt er kennis met de opleiding, de trajectbegeleider, je mogelijke toekomstige medecursisten en er is tijd om antwoord te krijgen op je vragen.
Het volgen van een info-avond is verplicht voor je deelname aan de opleiding. Meer info en inschrijven
Aanmelding: deadline 10 juli
Na het lezen van de infobrochure en het volgen van de info-avond dien je bij ons jouw aanmelding in. Dit verloopt digitaal. We vragen o.a. jouw motivatie, cv en ervaring. We reiken ook tools aan om goed te bekijken of deze opleiding financieel en tijdsgewijs haalbaar is voor jou.
Voorstage: deadline 15 aug
Weten of deze opleiding werkelijk iets voor jou is, en bij uitbreiding of werken in de landbouw iets voor jou is, kan je enkel in de praktijk ervaren.
- Het je reeds ervaring? Dan is dit aspect al duidelijk voor jou en is een voorstage niet nodig.
- Heb je nog geen ervaring? Dan doorloop je een voorstage om goed af te toetsen of werken in de landbouw werkelijk iets voor jou is of niet. Je maakt hiervoor minstens 10 dagen tijd in de periode maart - 15 augustus. Wij adviseren je bij de keuze voor een voorstagebedrijf en maken hiervoor ook (digitale) contracten op.
Inschrijving: deadline 20 aug
Als het duidelijk is voor jou dat je jouw professionele toekomst in de landbouw wil uitbouwen en daarbij de opleiding wil volgen kan je inschrijven.
Financieel
Bijdrage: Het inschrijvingsgeld voor het eerste jaar bedraagt €1.980
Statuten: Er zijn verschillende financiële steunmaatregelen vanuit de overheid mogelijk indien je voldoet aan de bijhorende criteria die de overheid stelt. Zo is het mogelijk om een vrijstelling bij de VDAB aan te vragen. Je weet echter niet met zekerheid of dit ook wordt toegekend of niet. Behoud van kinderbijslag, Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques zijn ook mogelijk. Net als loopbaanonderbreking of tijdskrediet. Opgepast, bij deze opleiding krijg je geen statuut als student.
Landwijzer heeft mijn droom waargemaakt om bioboer te worden. Dankzij een sterk netwerk en brede kennis, met de nodige praktijkervaring ben ik voorbereid op een mooie toekomst in de landbouw. - een ex-cursist