Edito augustus 2024

Dit edito biedt een uitgelezen kans om het hoogtepunt (en de afsluiter) van ons eerste opleidingsjaar even met je te delen. Iets verderop in deze nieuwsbrief, vind je het verslag van één van onze medewerkers die met ons meereisde. Dit is dus geen verslag maar een korte inleiding over de boerderij die er elk jaar opnieuw voor zorgt dat onze Landwijzer-cursisten nog meer met elkaar in verbinding treden. Hier, op Dottenfelderhof, ontstaan hechte en langdurende netwerken én vriendschappen tussen onze boeren-van-de-toekomst… en die toekomst ziet er veelbelovend uit; daar ben ik dit jaar alweer wat meer van overtuigd.

Dottenfelderhof ligt aan de rivier de Nidda, ten noordwesten van Frankfurt. De vruchtbare gronden, die gevormd werden door löss en alluviale afzettingen, zorgden ervoor dat het gebied al minstens sinds 976 na Christus voor landbouw gebruikt wordt.

De boerderij werd quasi volledig verwoest tijdens de 30-jarige oorlog (1618 – 1648), de heropbouw duurde maar liefst 60 jaar lang, met de inwijding van de heropgebouwde boerderij in 1707. Begin 19e eeuw kwam de boerderij in handen van de staat en na de Tweede Wereldoorlog schakelde het pachtbedrijf om naar biologisch-dynamische teelt.

In 1968 bundelden vijf boerengezinnen hun krachten om Dottenfelderhof te ontwikkelen tot een gemeenschappelijk en gemengd landbouwbedrijf waar ook onderzoek en opleiding geïntegreerd werden.

Vandaag de dag beslaat Dottenfelderhof meer dan 200 hectare en omvat het diverse landbouwtakken, verwerking en handel zoals: akkerbouw, tuinbouw, veehouderij, bakkerij, kaasmakerij en een moderne winkel. Met voortdurende generatiewisselingen en innovaties blijft de boerderij een baken (in constante ontwikkeling) van duurzame landbouw en gemeenschapsontwikkeling.

Dottenfelderhof blijft zich inzetten voor onderzoek, opleiding en duurzame groei, met een diep respect voor haar rijke geschiedenis en voor de integriteit van bodem, plant, dier en mens.

De ideale plek dus voor onze eerstejaars om hun landbouwdromen stilaan vaste grond te geven en om zo te komen tot hun eigen waarheid binnen de uitzonderlijk diverse wereld van de bio(-dynamische) landbouw.

 

Jan Van Hulle