Cursus Fytolicentie

 

 

Wie gewasbeschermingsmiddelen wil gebruiken, moet sinds november 2015 over een fytolicentie beschikken. Voor courant gebruik binnen het land- en tuinbouwbedrijf is dat in de meeste gevallen een fytolicentie P2.
Je hebt dus als biologische boer of tuinder ook een fytolicentie nodig bij het gebruik van de in bio erkende en toegelaten gewasbeschermingsmiddelen.
Je kan de licentie behalen door een opleiding te volgen en je kennis inzake gewasbescherming te laten toetsen. 

Landwijzer biedt in samenwerking met BioForum en de praktijkcentra een eigen opleiding Fytolicentie aan, opgebouwd vanuit de eigen, brede visie van bio op ‘gewasbescherming’.
De opleiding duurt 60 lesuren, voldoet aan alle wettelijke vereisten van de P2-opleiding en bereidt de deelnemers voor op het behalen van de P2-licentie.
Na afloop van de opleiding brengen we je op de hoogte van vervolmakingslessen in teken van het wettelijke verplichte minimum bijscholing dat nodig is om de P2-licentie om de 6 jaar te verlengen.

Cursusinhoud

De opleiding gaat grondig in op alle aspecten van biologische gewasbescherming. Door deze brede aanpak kunnen we een antwoord bieden op de vele actuele vragen rond dit thema. Veel ruimer en dieper dus dan enkel het behalen van ‘de spuitlicentie’.

  • Basisprincipes IPM (Integrated Pest Management)
  • Ziekten en plagen in akkerbouw, groenten- en (klein)fruitteelt
  • Beheersing en preventie via waardplant, teeltomgeving, teeltpraktijk, fysische methodes, …
  • Biologische bestrijding
  • Studie van de gewasbeschermingsmiddelen (wettelijke aspecten, werking, opslag, registratie)
  • Geïntegreerde aanpak van ziekten en plagen
  • Onkruiden herkennen
  • Diverse methodes voor onkruidbeheersing
  • Geïntegreerde aanpak van de onkruidbeheersing (rotatie, teeltsysteem, …

Eén cursusdag gaan we aan de slag met interactieve opdrachten en we sluiten de opleiding af met een praktijkdag. 

j

De cursus Fytolicentie gaf mij een volledig overzicht van ziekten, plagen en onkruiden en de verschillende manieren om deze in te perken. Deze informatie zal me in de toekomst zeker helpen om op mijn bedrijf op een goede en proactieve manier te reageren.

een deelnemer

Doelpubliek

Deze cursus Fytolicentie richt zich naar gevestigde en startende bioboeren, die om professionele redenen hun P2-licentie willen behalen. 
Professionele praktijkervaring is een instapvoorwaarde. 
Deze cursus Fytolicentie is een aanvulling op een landbouwopleiding, zoals het Landwijzer-leertraject, en/of jarenlange ervaring in de biolandbouw. En is in die zin een specialisatie-cursus. 
Wie de eerste stappen wil zetten in de professionele biolandbouw, raden we het leertraject Bio-en BD-landbouw aan. 

Lesgeversteam

De gediplomeerde (fytolicentie P3) lesgevers werken zelf in de praktijkcentra, zijn actief in praktijkonderzoek ter zake en adviseren boeren. Waardoor ze kennis en inzicht combineren met veel praktijkervaring.

Data en locaties

Wil je graag de cursusreeks Fytolicentie volgen en je P2-licentie behalen? Meld je aan als geïnteresseerde voor de cursus Fytolicentie. 
We plannen een nieuwe cursusreeks in 2019 bij voldoende interesse.

Cursusbijdrage

Richtprijs: 200 € (BioForum-leden 150 €)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!