Nieuwsbrief januari 2020

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief nog niet? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

Begin januari vliegen overal de nieuwjaarswensen je om het hoofd. De ene al welgemeender dan de andere, uit plichtpleging of warme betrokkenheid. En ja, ook wij vanuit Landwijzer wensen alle lezers van deze nieuwsbrief –en dat zijn er ondertussen bijna 2000- een vruchtbaar jaar toe in 2020.

Maandelijks ontvangen de cursisten een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

De urgentie van een radicale systeemwijziging stond centraal op het BD/Demeter congres in Nederland in december 2019. Het thema ‘Inclusieve landbouw’ lokte 250 bezoekers naar de conferentie in Ede. Het jaarlijkse congres van Stichting Demeter, BD-Vereniging en de Landbouwsectie van de Antroposofische Vereniging had dit jaar een breed draagvlak met medeorganisatoren als Toekomstboeren, Boerengroep Landbouwuniversiteit Wageningen en Bewust Bodemgebruik.

Al vele jaren begeleidt Landwijzer mensen van een droom naar een stevig onderbouwd plan in de landbouw via het Leertraject Bio- & BD Landbouw. Wat er daarna met dat plan gebeurt, dat houden we graag in beeld; uit nieuwsgierigheid, uit betrokkenheid en als toetssteen voor de ondersteuning die we geboden hebben. Was het plan, realistisch, levensvatbaar, passend bij de persoon? En wat brengt het leven vervolgens als verrassingen, uitnodigingen en hindernissen?

Op woensdag 5 februari organiseert Landwijzer een geleid bezoek aan pantenkwekerij De Koster in Merchtem. Na het bezoek is er tijd voorzien om te bespreken waar je als (startende) boer aandacht voor dient te hebben.

Lisa loopt stage bij Het Bolhuis in Molenstede bij Diest. Ze helpt er de Kempische koeien van boer Kurt te verzorgen. Lisa zit in het eerste jaar van het Leertraject Bio- en BD landbouw in Antwerpen.

Met een 100-tal deelnemers lag de opkomst voor deze studiedag ruim boven de verwachtingen. En ook de inhoud van de dag was bovengemiddeld sterk. Een diverse groep sprekers brachten elk vanuit hun expertise belangrijke inzichten rond de moeilijke toegang tot grond in Vlaanderen en, ondanks dat, de mogelijke opportuniteiten. Hier alvast een eerste kort verslag; een uitvoerig verslag met alle presentaties volgt later en wordt door De Landgenoten verspreid via hun website en nieuwsbrief.

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: