Nieuwsbrief juni 2024

Klik hier voor de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

We leven in een tijd van bizarre tegenstellingen.
Al meer dan een half jaar regent het zeer vaak en meer dan normaal. Veel boeren hebben zaai- en plantschema’s moeten aanpassen en nog steeds (we zijn bijna midden juni) zijn er hier en daar akkers die sinds de winter nog niet zijn bewerkt. Veel bodems zijn verzadigd. Maar tegelijk kampen we met een onrustwekkende waterschaarste in de diepe ondergrond.

Maandelijks ontvangen de cursisten een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

Een praktijkles rond zaadteelt, in het verlengde van de lessen plantkunde, is een vast onderdeel in het curriculum van de eerstejaars in het Leertraject Bio- & BD-Landbouw van Landwijzer. Naar goede gewoonte gaan de cursisten met docente Lien Vrijders langs bij Greet Lambrecht van biologisch tuinbouwbedrijf en Akelei in Schriek, bezieler en zaadvermeerderaar voor Vitale Rassen. Leertrajectbegeleider Jan Van Hulle van Landwijzer Gent vertelt waarom zaadvaste rassen zo belangrijk zijn voor boer én consument. 

Na een lange winter is het eindelijk weer zover, het seizoen van de bedrijfsbezoeken is geopend! Samen met onze docenten en eerste- & tweedejaars cursisten van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw, land(d)en we de komende (en afgelopen) tijd her en der op een bio-bedrijf voor een lesdag in openlucht. Hier wordt de theorie aan de praktijk gekoppeld en krijgen de cursisten een rondleiding op het bio-bedrijf. De bedrijfsleiders vertellen over hun ervaringen met betrekking tot het landbouwkundige- en teelttechnische luik en alle andere uitdagingen en gelukken.

Mathieu De Meester startte in september met het Leertraject Bio- & BD-Landbouw in Leuven. Hij loopt stage op Ferm in Hombeek, waar stageboeren Sander en Veerle groenten, kruiden en bloemen telen op 1,5 ha voor een gevarieerde afzet in de korte keten. Mathieu vertelt je over de vele speciale soorten in hun aanbod (lees: honderden!) en hoe de boerenweelde zich voor hem bij Ferm manifesteert, ondanks het magere voorjaar.

Na meer dan 25 jaar Landwijzer blikken we graag terug op de projecten van onze oud-cursisten. Deze maand stellen we ex-cursiste Stefi Loosvelt (22e cyclus) aan je voor, vorig jaar begonnen bij Ourobouros. Zij vertelt over hoe ze dit proces ervaren heeft.

Donderdag 5 juni markeerde de afsluiting van het agro-ecologisch onderwijsproject dat Landwijzer VZW realiseerde voor de werkgroep 'Bio in Onderwijs'. Met de integratie van agro-ecologie in de secundaire leerplannen van het land- en tuinbouwonderwijs, heeft de werkgroep actief gezocht naar manieren om dit op het terrein toegankelijker te maken.

Met zo’n 1500 aanwezigen was het biodynamische Feest van de Eeuw op Pinksterzondag, tevens ook World Biodynamic Day, een memorabele dag. Het feest vond plaats op gemengd biodynamisch bedrijf van Warmonderhof in Dronten (NL). Ook vanuit Vlaanderen gingen we mee genieten van deze dag vol inspiratie, fijne ontmoetingen, lekker eten en feestgedruis. Lees verder en bekijk het uitgebreide fotoverslag van deze prachtige dag.

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: